Свързани новини

25.09.2019 13:31

Различните проекти за съкратено следствие скараха ГЕРБ и БСП, но минаха на първо четене

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Съдбата на съкратеното съдебно следствие остана напълно неясна и след първото гласуване в парламента на предложените законодателни изменения, тъй като депутатите подкрепиха и двете различния виждания на БСП и на ГЕРБ, които минават или през промени в Наказателния кодекс (НК), или в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), пише lex.bg.

Първо депутатите гласуваха за идентичните проекти на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за промени в НПК, с които съкратеното съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или при нанесена тежка телесна повреда.

Веднага след гласуването, в което ГЕРБ също подкрепиха текстовете на опозицията, управляващите призоваха за търсене на консенсус и обясниха, че предложените и гласувани на първо четене предложения на другите партии, са крачка назад.

Председателят на правната комисия Анна Александрова каза, че ГЕРБ подкрепя промените, защото го дължи на обществото, но след това добави, че премахването на съкратеното съдебно следствие ще доведе до забавяне на делата. Предложението на ГЕРБ е за промяна само в НК, с която съкратеното следствие не се изключва за определени деяния, но за най-тежките престъпления възможността за намаляване на наказанието да не е с 1/3, а с 1/5. Управляващите предлагат и съдът да не е задължен да редуцира санкцията, а да има право на преценка.

„Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца“, каза Александрова и допълни, че от това ще пострадат и близките на жертвите, които очакват наказание.

„Много е лесно да ограничим съкратеното съдебно следствие, но по-важният въпрос е да видим как да определим наказанията така, че дейците да получат заслужено наказание“, коментира от парламентарната трибуна Красимир Ципов от ГЕРБ и призова за търсене на консенсус между партиите.

Последва остра реакция от страна на БСП, тъй като минути преди това управляващите бяха подкрепили проекта им.

„Не можем да търсим консенсус по две взаимоизключващи се предложения. Това е нонсенс“, репликира Крум Зарков от БСП.

Правосъдният министър Данаил Кирилов се включи в дебата и призова от него да бъде премахнато „политическото състезание и политическата страст“. По думите му, ГЕРБ не са тръгнали на състезание с популизма, което включва разкарване на близки на жертви на тежки престъпления, които „да просълзяват народни представителки“.

„Продължаваме ли да се доверяваме на съда при работата му по определяне на наказанието? Това е големият дебат. Предложихме ви база за разсъждение, не база за конфликт“, добави правосъдният министър.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче го призова да се извини на жертвите на тежки престъпления за думите си, че са разкарвани в парламента и припомни случая от август в село Сотиря с изнасиленото и убито 7-годишно момиченце.

„Идете в Сотиря и да видя дали няма да се разплачете и Вие“, каза Нинова и призова ГЕРБ да оттеглят своя законопроект преди гласуването му.

„Не сме проверили, но ще направите абсолютен прецедент в работата на което и да е Народно събрание – да се приеме закон за час, с който се премахва съкратеното следствие и с който се връща, след няма и един час. Това е правен абсурд! Какво ще се случи с двата закона? Ще ги слеем? Че те са абсолютно противоречиви! Или ще ги забравите, или ще ги отхвърлите на второ и ще приемете вашия“, добави Нинова.

В крайна сметка и проектът на ГЕРБ беше подкрепен с 97 гласа „за“ и 62 против, а дебатите за съдбата на съкратеното следствие ще продължат.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния