Свързани новини

25.09.2019 10:14

Санкции грозят България заради непречистени градски отпадъчни води

Видян 1102 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Закъсняваме с изпълнението на европейските директиви за пречистване на градските отпадъчни води. Крайният срок беше през 2014 г.“. Това каза пред БНР инж. Иван Иванов – председател на Българската асоциация по водите. По думите му подлежим на санкции за това, но:

„Не само България закъснява. Има разбиране от ЕК и се търсят решения как да се изпълнят тези изисквания. Целта не е да се глобяват отделните страни, а да се опазва природата и водните ресурси. Пред нас има доста време и усилия, които трябва да се направят, за да се изпълнят“.

В следващите години ще трябва да се вложат много инвестиции, за да се направят пречиствателни станции не само в големите, а и в по-малките населени места, подчерта инж. Иванов в интервю за предаването „Преди всички“. Той отбеляза, че няма как и цената на водата да не се покачи с добавянето на нови пречиствателни съоръжения и увеличаването на инвестициите.

Инж. Иванов коментира и проекта за Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на единна информационна система за ВиК услугите:

 „Информацията, която се предвижда да влезе в тази единна информационна система, е огромна по обем. Много малка част от нея наистина засяга крайния потребител пряко, например качеството на питейната вода, цените, на които се доставят услугите. Това, което разбирам от проекта, е, че тази информация ще бъде лесно достъпна. Тя и към момента е достъпна от различни източници. Това, което ще даде улеснение на гражданите, е да се ориентират бързо и ще могат да намират цялата информация на едно място“.

Целта на системата е не само прозрачността, но и да даде информация на експертите при взимането на важни решения, добави инж. Иванов.

Според него наредбата е добре подготвена: „Оттук нататък е въпрос на изпълнение и на наличие на актуална информация. Това, което ме притеснява, е дали данните са точни, дали се вкарват навреме и дали информацията е актуална. След това работата с тази информация само може да подпомогне и сектора, и отделните ведомства“.


 Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!