Свързани новини

24.09.2019 17:32

Спряха и помощите за децата с Даун

Видян 6331 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 3.6000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     След като 19' разкри миналата седмица, че държавата поставя инвалидите първа група пред дилема: парите или живота и от 2020 г. ще им взема по 99,50 лв. на месец за асистентите, се оказва, че властта реже и децата с Даун. Същият  избор стои и пред родителите на хлапетата със специални нужди, които често са и лични асистенти.  Абсурдна промяна в ТЕЛК-статуса пък лишава от абсолютно всякави помощи част от децата със синдрома на Даун. Родители изплакаха болката си пред 19'. Иначе разни политици си правят кампании на гърба на майките. Ала реално не им помагат.

Дилемата е поставена от правилата, които налага новият закон за личната помощ. Тези, които изберат правото си на личен асистент по новия механизъм, дават изричното си съгласие НОИ  да превежда добавката им от близо сто лева в сметките на АСП, която от своя страна ги изпраща към общините, след сключен договор с личния асистент.

15 хил. души вече се отказаха от полагащите им се 99.50 лв.на месец за чужда помощ, за да запазят асистентите си. Други 45 000 не пожелаха да се лишат от парите, с които могат да си купят храна и лекарства, въпреки своята безпомощност и се оправят без помощта, която се осигурява с ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ!

От 1 юни, когато по ирония се отбелязва Денят на детето  държавата остави без никаква подкрепа момиченце със синдрома на Даун. „В момента абсолютно всички помощи са спрени”, заяви пред 19’ Нели - майката на Радена Ангелова. Още от самото си раждане момиченцето получава 95% ТЕЛК. Абсурдното е, че според сегашното законодателство подобни доживотни диагнози трябва да бъдат препотвърждавани на всеки 3 години. При поредната експертиза обаче комисията изненадващо установила вече само 80% увреждане, които поставят случая в съвсем друга категория. Според новото заключение детето вече може да се оправя в ежедневието и без чужда помощ, т.е. без личен асистент. Съответно и плащанията за такъв отпадат. Майката веднага обжалва решението пред НЕЛК още през юни, но и до ден днешен няма официален отговор.  Това означава, че помощи няма да има и за идния октомври. Жалбата била разгледана чак на 12 август, но от институцията отговорили, че имат законовото право да запознаят майката със становището си в рамките на три месеца.Така семейството остава без никакви помощи общо половин година.

„Аз съм щастливка, че не разчитам на тези помощи и имам и други доходи. Но разбирам и, че съм изключение и за 90% от хората в моето положение подобно спиране на средствата е обричане”, заяви пред 19’ Нели. Тя обаче се притеснява, че заради промяната в ТЕЛК дъщеря й може да остане и без възможност да посещава помощното училище,  в което е записана.

По думите й самото изискване за препотвърждаване на вродени диагнози и още повече промяната в статуса е „абсурдна държавна политика”. „Разбирам, че има злоупотреби в системата, но трябва да се подхожда разумно”, посочи тя. Нели изрази неудомението си и по въпроса, че не може да бъде личен асистент на собственото си дете.

За подобен проблем алармира още преди месеци и Тони Маринова, която е председателят на сдружение Синдром на Даун.  По думите и майките на деца с Даун години наред не могат да станат лични асистенти на децата си.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак