Свързани новини

23.09.2019 10:49

Британският туроператор Томас Кук обяви фалит

Видян 2382 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският туроператор "Томас Кук" (Thomas Cook), обяви днес фалит, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 хил. туристи, клиенти на старата туристическа компания в света, от които на 150 хил. британци. Това е двойно по-голям фалит от обявения преди две години от британската авиокомпания "Монек" (Monarch) и на практика означава, че операцията ще бъде най-голямата за цивилни след Втората световна война, отбелязва АФП.


Въпреки значителните усилия, положени през уикенда, дискусиите с различни представители на групата и на нови източници на вероятно финансиране, споразумение не бе постигнато. Управителният съвет стигна до заключение, че няма друг избор, освен да вземе мерки за задействане на процедура по ликвидация и то незабавно, се пояснява в комюникето на Томас Кук.


Очаква се консултантските компании АликсПартнърс (AlixPartners) и Кей Пи Ем Джи (KPMG) да бъдат определени като синдици на различните филиали на групата. Президентът на Томас Кук, Петер Фанкхаузер, подчерта, цитиран от АФП, че макар да е имало вече предварително одобрено споразумение за избягването на фалита, търсенето на допълнителни средства през последните дни е било неуспешно и това е станало непреодолима пречка.


Съдбата на Томас Кук бе предопределена за няколко дни, след като кредиторите поискаха миналата седмица компанията да намери 200 милиона британски лири (227 милиона евро) допълнително средства, за да стане възможно вече приетият спасителен план на стойност 9000 лири и финансиран от китайската група "Фосун" (Fosun) да бъде приложен на практика. Маратонските преговори през целия уикенд се оказаха безрезултатни, уточни АФП.


Днес "Фосун" изрази разочарованието си, че "Томас Кук" не е успял да намери трайно решение на предложението за рекапитализация.


Създаден през 1841 година, Томас Кук, най-старият в света независим туроператор, има 22 000 служители, от които 9000 във Великобритания.


Междувременно германският авиопревозвач "Кондор" (Condor) продължава да лети и е поискал заем от германското правителство, съобщи "Асошиейтед прес". Авиокомпанията обяви днес на своя сайт, че полетите му продължават по график въпреки несъстоятелността на компанията-майка.


В изявлението се посочва, че "за да се предотврати недостигът на ликвидност, в Кондор е приложена схемата за държавен мостов заем". В него се допълва, че в момента германското правителство обмисля това искане на Кондор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне