Свързани новини

20.09.2019 10:17

10 г. затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Видян 1400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Над девет години зад решетките заради публикация в Туитър. Това е присъдата на първа инстанция на лидерката на местната структура на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу, съобщава svobodnaevropa.bg. Тя е сочена за „мозъка“ зад избора на опозиционера Екрем Имамоглу за кмет на мегаполиса на изборите през пролетта, които бяха повторени по настояване на управляващите само за да постигне опозиционерът по-категорична победа.

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция, в която едно от настояванията е присъдата на лидерката на местната структура на опозицията, обявена преди седмица, да бъде презаргледана. Опозиционерката беше осъдена на девет години, осем месеца и 20 дни затвор заради публикации от преди близо седем години, в които съдът откри „обида срещу президента Ердоган“, „обида срещу Република Турция“ и „пропаганда на тероризъм“, съобщиха турски медии.
„Враг на нацията“

Публикациите, заради които Кафтанджъоглу е осъдена, са от 2013 г., когато в Турция има масови протести срещу управлението на Реджеп Ердоган. Опозиционерката тогава е споделила в Туитър снимка, на която се вижда графит с обида към майката на президента. В друга публикация тя е цитирала думите на член на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е призната за терористична организация. Освен това опозиционерката е написала в социалната мрежа, че убийствата на арменци от османските власти в началото на 20 век са геноцид. За такъв ги признават редица държави, но не и Турция.

Публикациите не са представлявали проблем за властите до януари 2018 г. В деня, в който Кафтанджъоглу е избрана за лидер на местната структура на РНП в Истанбул, срещу нея започва разследване за терористична пропаганда. Дни преди това президентът Ердоган прави изказване пред медии, в което я обявява за „враг на нацията“. Държавният глава казва също, че с публикациите си в социалните мрежи по време на протестите през 2013 г. и неуспешния опит за преврат през 2016 г. тя „подкрепя вандализма“, „представя дъжавата като убиец“, „провокира към престъпления“ и „обижда националните ценности“, съобщи тогава „Хюриет“.

Разследването довежда до обвинение, повдигнато през май тази година – по-малко от два месеца след като кандидатът на РНП за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу печели изборите и така разрушава 25-годишната доминация на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган в града.

Самата Кафтанджъоглу отрича обвиненията в разпространение на терористична пропаганда. „Аз съм лекар и майка. Като човек, посветил живота си на борбата за човешки права винаги съм осъждала тероризма и терористичните организации“, написа тя в Туитър, когато стана ясно, че е разследвана.

Колкото до обвиненията в обида срещу президента, опозиционерката ги смята за политически мотивирани. Въпреки това тя поднесе извинения на президента в началото на 2018 г. „Всички сме човешки същества и правим грешки. Майчинството е благословено и не съм имала намерение да обидя майките“, каза тя.

В началото на септември обаче Кафтанджъоглу е призната за виновна по трите обвинения от съд в Истанбул.
„Отмъщение за победата в Истанбул“

„Присъдите вече не се решават в съдебните зали, а в президентския кабинет. В тази страна съдебните решения не се вземат според закона. Законът се нагласява по присъдата, която управляващите искат да дадат.“ Така Кафтанджъоглу коментира присъдата си, произнесена на 6 септември.

Лидерът на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу смята присъдата за „отмъщение на управляващите от ПСР за загубата в Истанбул на 31 март“.

Подобна е позицията на Европейския парламент по случая, който в четвъртък призова присъдата да бъде отменена. „Джанан Кафтанджъоглу очевидно е наказана заради ключовата си роля в успешната предизборна кампания на кмета на Истанбул“, се казва в приетата резолюцията.

Преследванията и арестите на политическите противници на Ердоган и активните представители на гражданското общество не са нов похват на управляващите в Турция. От неуспешния опит за преврат през 2016 г. до прекратяването на извънредното положение, въведено след него, през юни 2018 г. над 75 хил. души са арестувани. Повече от 150 държавни служители са уволнени. Редица опозиционни медии са затворени или купени от бизнесмени, близки до властта.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще