Свързани новини

20.09.2019 09:50

Калпакчиев: ВСС да се вслуша в протестите при избора на обвинител №1

Видян 1271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Управляващите и кръговете, които искат на всяка цена да наложат избора на Иван Гешев за главен прокурор са тези, които имат интерес да си гарантират комфортна медийна среда. Това каза в ефира на „Важното, казано на глас" по bTV Радио председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев.


По повод скандала с отстраняването на журналиста от БНР Силвия Великова и разкритията за оказват натиск, той посочи, че през последните години се наблюдава все повече периметърът на критичните, свободни медии се ограничава. „Същата тенденция върви и по отношение на независимостта на съда - уязвяване независимостта на съда и подлагане на много масиран натиск от страна на другите власти", допълни Калпакчиев.


Според него източникът на натиск са тези, които имат интерес да няма свободни медии и независима власт.


„Дали единствено управляващата политическа сила е тази, която иска да определи следващия главен прокурор, не мога да кажа със сигурност, но е безспорно през годините, че изпълнителната власт иска да определя изборите и назначенията на върховите длъжности в съдебната власт", каза председателят на Съюза на съдиите.


Спомняте си признанието на настоящия министър-председател, че е имал решаващата дума при избора на настоящия главен прокурор, нямаме причина да се съмняваме, че сега властта иска да направи същото, допълни Калпакчиев.


Той призова ВСС да се вслуша в призивите и протестите при избора на нов главен прокурор и да не превръща процедурата в „церемония". Калпакчиев обаче допусна, че единственото, което ще се случи, е Иван Гешев да бъде избран за наследник на Сотир Цацаров.


Калпакчиев е в състава, който реши да освободи предсрочно австралиеца Джок Полфрийман. По този повод той обясни, че утре ще се публикуват всички мотиви на съда, но доказателствата сочат, че към момента няма наложени наказания.


Старите наказания се считат за заличени по буквата на закона, обясни съдията. Той призова обществото да не се ожесточава и да се търси начин с нарушилите закона да се работи и да не бъдат изключвани от обществото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни