Свързани новини

19.09.2019 09:32

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

Видян 1960 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пламен Георгиев, който, преди да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ, беше в тримесечен отпуск, вече и като прокурор излезе в неплатен такъв.  

Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев все още не е освободен от длъжността "прокурор" в Специализираната прокуратура, след като правителството тайно го назначи за консул във Валенсия, Испания, преди повече от месец.  През август кариерата му влезе в шеметна въртележка, като само за 10 дни от ръководител на КПКОНПИ той беше върнат на работа в спецпрокуратурата от Висшия съдебен съвет, който се събра извънредно по време на лятната си ваканция, а 3 дни след това правителството го изпрати на дипломатическа служба във Валенсия.


Преди да замине за чужбина, Георгиев трябва да поиска от прокурорската колегия на ВСС да прекрати служебните му правоотношения, тъй като длъжността прокурор е несъвместима с тази на консула. Но няма данни това да се е случило.  "Сега" попита говорителя на прокурорската колегия Даниела Машева дали бившият шеф на КПКОНПИ е подал молба да бъде освободен. Тя отговори, че не разполага с информация. От пресцентъра на ВСС поискаха въпроса на електронната поща, като до края на работното време не дадоха информация. Според източници на "Сега" Пламен Георгиев все още е на длъжност в отдел "Криминален" на специализираното звено на държавното обвинение, но никой не го е виждал на работа. Пред "Сега" ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров заяви, че Георгиев е в неплатен отпуск и не знае дали е подал молба да бъде освободен от длъжност. "Сега" настойчиво опита да се свърже и с Георгиев, но без резултат. 


От Министерството на външните работи посочиха пред "Сега", че са в неведение дали Георгиев може да докаже, че разполага с изискваните по закон езикови умения. От министерството още не са го назначили за служител в дипломатическата служба, защото той все още е прокурор.


Пламен Георгиев беше принуден да подаде оставка от КПКОНПИ, след като стана основен участник в скандала "Апартаментгейт". Георгиев и съпругата му са сключили три сделки и са закупили имоти на цени под данъчната оценка, което бившият шеф на КПКОНПИ обясни с неточности в нотариалния акт. Още по-скандално е, че той не е декларирал в публичния регистър огромната тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, сауна и барбекю. След като се вдигна шум, столичната община "Слатина" направи проверка и установи, че навесите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Заповедта за това обаче бе отменена от тогавашния шеф на строителния контрол в София Влади Калинов, който се раздели с поста си заради това решение. В крайна сметка след повторна проверка община "Слатина" издаде окончателен акт, според който постройките на терасата на Георгиев трябва да бъдат съборени. Той от своя страна има право да обжалва заповедта в съда.


Нивото му на владеене на испански породи пореден скандал, след като се оказа, че сертификатът му за ниво B1 е пълен с грешки. Той е издаден от фирма "Никанор", която е обучавала служителите на КОНПИ по обществена поръчка, обявена от Пламен Георгиев.  


Междувременно антикорупционната комисия продължава да няма титулярен началник и се ръководи от зам.-шефа ѝ Антон Славчев - друго име, станало популярно с евтиния си апартамент и голямата си тераса. Съгласно чл. 11, ал. 5 от закона за комисията обаче Народното събрание трябва да избере нов председател в двумесечен срок, който изтича в края на септември. Депутатите могат да отложат този ангажимент, като се оправдаят с парламентарния правилник, според който по време на ваканции сроковете спират да текат. Във втория случай народните представители ще трябва да изберат нов шеф на КПКОНПИ до края на октомври.

 

Източник: Сега

 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да преосмислите някои от своите планове

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да