Свързани новини

19.09.2019 09:29

Цацаров: Не можем да кажем кой е виновен за спирането на БНР

Видян 1410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    


Прокуратурата все още не знае кой е виновен за безпрецедентното замлъкване на Българското национално радио в петък. Според изнесените данни причината за прекъсването не се дължи на профилактика, както гласеше официалното съобщение за спирането, дошло в разгара на скандала заради опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма Хоризонт Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата. Не е съществувал и технически проблем, който да изисква прекъсване на сигнала, а отговорността за решението е на техническия ръководител на държавното радио Пламен Костов, който ще бъде разследван за престъпление по служба.


В изявлението си  главният прокурор повтори заключението от проверката, според което генералният директор на БНР Светослав Костов не е бил уведомен, че предстои прекъсване на сигнала от всички предаватели на Хоризонт. Спирането на сигнала е нарушение на няколко закона, тъй като държавното радио като източник на бърза и достоверна информация при бедствия, аварии и кризи е обект на националната сигурност.


"Предстоят разпити, сравнение на доказателства и на показания. Лицето, което е източник на мейлите за спиране на излъчването, т.е. директорът на дирекция Техника, при първоначалните си обяснения в хода на проверката категорично отрича не само да е пращал мейли до НУРТС, но и да е пращал уведомление до генералния директор, а такова уведомление е входирано", добави още главният прокурор.


"Нека приемем, че това са установените факти досега, а вината ще я решава наказателният процес и на по-късен етап - съдът", каза Цацаров.


В същото време генералният директор на БНР Светослав Костов е изразил пред колегите си съмнения, че той "ще бъде сготвен".  До неотдавна шефът на програма Хоризонт пък разкри, че е оказван натиск върху него да свали Великова от ефир: "Да, това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври. Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“, казва Савов, като потвърждава, че думите са на генералния директор Светослав Костов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да усетите потребност за размисъл върху вашите дългосрочни цели

Днес може да усетите потребност за размисъл върху