Свързани новини

18.09.2019 15:29

Партията на Слави с 8,3%

Видян 1971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нерегистрираната партия на шоумена Слави Трифонов стартира от висока стартова позиция, показват данни от национално-представително проучване на "Алфа Рисърч", проведеното в периода 10 - 16 септември 2019 г.


За политическият проект на гологлавия бивш тв водещ готовност да гласуват заявяват 8,3 процента от анкетираните 1023 пълнолетни граждани. Така Няма такава държава излиза като четвърта политическа сила с резултат близък до този на ДПС.


Според Алфа Рисърч бъдещата партия на Слави привлича симпатизанти от БСП, националистическите формации и Воля, но в същото време не причинява съществена ерозия за ГЕРБ.


В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%).


Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор Атака влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.


След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.


Изследването на  Алфа Рисърч показва и ръст на недоверието към основните институции в страната. Нарастват критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната.


Последните политически скандали биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. В резултат, правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот, показва анализът на социолозите.


27.5% от българите одобряват работата на премиера Бойко Борисов, а на 15% от хората им допада работата на неговото трето правителство в началото на есенния политически сезон. Неодобрението към личността на министър-председателя обаче се е увеличило рязко до 46% при положение, че преди три месеца разочарованите от бившия пожарникар бяха само 41%. Още повече хора не харесват работата на правителството на Борисов - 51% неодобрение, при 48% преди три месеца.


Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14% на 17%).


Антирекордьор по отрицателен рейтинг обаче е Народното събрание. Дейността на депутатите се одобрява едва от 8 процента от българите. В същото време недоволните от работата на парламента са 59 на сто.


Около 47% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите местни избори, показват данните на Алфа Рисърч.


Според социолозите нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“ са силно поляризирани. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник. На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% : 68%), по-умерени – в средните общини (44% : 56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51% : 49%). Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини, коментират от Алфа Рисърч.


Според социолозите изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот.


В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива, посочват от Алфа Рисърч.


Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 10 - 16 септември 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1023 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.