Свързани новини

18.09.2019 13:26

От 1 януари 2020г. трябва да потече газ през България от Турски поток

Видян 1566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров отбеляза във Варна, че перспективите за изграждането на газопровода "Турски поток" и достигането му до границата между България и Сърбия са от 1 януари 2020 г. да тръгнат първите доставки на газ. Той обяви това пред журналисти при провелото се във Варна XVII-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.


 


Сътрудничеството между Република България и Руската федерация е дългогодишно и се базира на конструктивния диалог. Страните ще работят за увеличаване на стокообмена между тях, както и във всички области от взаимен интерес. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.


 


Теменужка Петкова бе категорична, че българската страна полага всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове, предаде Канал 3.


 


Министърът изтъкна, че се очаква до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лицензия за продължаване живота на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Така в началото на октомври ще бъде удължен животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години.


 


Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването "Росатом" в реализацията на проекта. Министър Петкова припомни, че към реализацията са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ.


 


"Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й с това условие е запозната и ЕК.


 


В отговор на журналистически въпрос за това дали шпионският скандал около движение "Русофили" в България ще се отрази на отношенията в сферата на енергетиката между двете страни, двамата министри коментираха, че темата не е обсъждана на срещата и по никакъв начин няма да рефлектира върху сътрудничеството. Министър Мантуров бе категоричен, че това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец