Свързани новини

18.09.2019 13:13

БСП внася 15 882 подписа за промени в НПК

Видян 1127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"С нас са близките на жертви на тежки престъпления, в чиито случаи е прилагано съкратено производство или предстоят процеси, както е случаят с Криси от Сотиря. Те ще представят исканията си и подписката, която са събрали от цялата страна – за справедливост и възмездие за тези престъпления. От наше име искам да заявя, че категорично ги подкрепяме. По покана на бабата на Криси бях в техния дом. Това, което видях, никога не се забравя и е страшно задължаващо – да доведем докрай тази битка за справедливост. Ние внесохме законопроект, в който казваме, че в тези случаи на тежки телесни повреди, убийства, тежки престъпления, няма да се прилага споразумение, няма да се намалява присъдата от доживотна без право на замяна на по-малка. По наше предложение не се дава право или възможност на съд или прокуратура да преценяват всеки случай поотделно. Днес ще се разгледа нашият закон в правна комисия. Обръщам се към всички – политици, общественици, всички – няма партиен цвят в тази работа. Единственото желание на тези хора е техните близки да бъдат възмездени справедливо. Искаме и бързо да се гледа нашето предложение, защото ако то бъде прието до влизане в съда на делото по случая „Сотиря“, то за него ще се приложи новият закон и няма да има съкратено производство.


Ние предлагаме промени в Назателно-процесуалния кодекс, които могат да се прилагат и назад във времето, до влизането на делото в съд. Има предложение от колегите от ГЕРБ – за промени в Наказателния кодекс, който няма обратно действие. Ще има действие занапред - в момента, в който се публикува. Всички досегашни случаи няма да могат да бъдат засегнати. Не случайно призовавам за разум и да не си мерим партийните предложения. Предложението на ГЕРБ е да може и занапред да се намалява присъдата, но вместо с 1/3 – с 1/5. Така не правим нищо – тяхното предложение е всеки случай да се преценява от съда. Ние не сме съгласи с това – искаме в закона да има категорична забрана и всеки съд и прокурор да се съобразява с това – никакво съкратено производство, никакви споразумения, нито намаляване на присъдата при извършване на тези престъпления. Длъжни сме не само на тези хора, но и на другите случаи в България – те са събрали огромна подписка от цяла България. Не е само казусът „Сотиря“ - това са много човешки съдби, много мъка, много трагедия в тези семейства. Единственият правилен отговор е справедливост и възмездие. Ще имат нашата пълна подкрепа докрай", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и