Свързани новини

17.09.2019 14:36

САЩ са бесни заради пробива в ПВО-то им за С. Арабия

Видян 3262 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неслучайно руският президент Путин пусна лафа, че ако Саудитска Арабия имаше руски системи за противоракетна отбрана С-400 като Турция, сега нямаше да е изгубила най-голямата си нефтена рафинерия. И то на срещата си с президента на страната Ердоган и иранския им колега в Анкара. Причината е, че САЩ са бесни, а още по-бесни са им в Рияд – просто, защото тяхната система Пейтриът не сработи и не можа да защити най-важния им арабски и близкоизточен съюзник и неговата възлова петролна база – половината от капацитета им на световен доставчик на черно злато.


При това, кралството от месеци преговаря за закупуване на руската ПВО, която дори в по-старата си версия С-300 в Сирия и Иран показва досто добро представяне и отхвърля атаките – последно по Дамаск преди месици.


Явно саудитците е имало и защо да изпитват съмнения и да се подготвят за решитената крачка. Атаката на Йемен по най-голямата им нефтена рафинерия, която я срази, го доказа. А комшиите заплашиха, че това няма да бъде последният им удар по важни мишени на Рияд.


С това се обяснява и американската остра реакция и заплахите за война с Иран, който заедно със Саудитска Арабия се опитват отново да посочат като виновник за проблема им.


Многозначително отново е мълчанието на Европейския съюз, който не подкрепи и предишния опит на САЩ да започне масиран конфликт с Техеран. Мълчат също Япония – възловият източен съюзник на Щатите и новият им голям опонент – Китай, които си доставят евтин ирански петрол. И затова нямат изгода от рухване на тамошната нефтена индустрия.


Другата версия на световните наблюдатели е, че ударът по рафинерията е отмъщение за уволнението на Джон Болтън като съветник по националната сигурност на Тръмп – човекът, който беше най-отявлен привърженик на война с Иран. Атаката уж доказва, поне медийно, колко добър стратег е бил, а колко лош президент е разкаралият го от Белия дом.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп