Свързани новини

17.09.2019 09:26

Цветлин Йовчев: Шпионажът е много трудно доказуем

Видян 1171 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Информацията по шпионския скандал от миналата седмица е недостатъчна и не могат да се правят изводи. Това заяви в Тази сутрин бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По думите му не трябва всички русофили да се приемат за престъпници.


Единственият обвинен до този момент е Николай Малинов, председател на Движение „Русофили”. Той е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. 10-годишна забрана за влизане в България имат Константин Малофеев и Леонид Решетников. Според прокуратурата Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане, а в хода на разследването е била установена и схема за изпиране на пари.


„Това доведе до едно силно разделение на обществото по този случай. Противниците на действията на прокуратурата, автоматично формираха негативно отношение към действията на службите. Също така – хората, които споделят русофислките идеи и тези, които са прозападно ориентирани се разделиха”, коментира Йовчев.


По думите му, за да има шпионство – на нашата територия е трябвало да има разузнавателна дейност, въпросният човек да е вербуван и той трябва, ръководен от тях, да извършва действия, които са опасни за обществото.


„Без това не можем да говорим за шпионаж. Именно това ще бъде предизвикателството пред следствието и прокуратурата – да докажат тази връзка.  Ако се изнесе информация за вербуване, се създават допълнителни рискове”, каза бившият вътрешен министър и допълни, че хората, които споделят идеи на русофилите не са априори шпиони.


„Да споделяш идеи не е само право на хората, но и прави, което е защитено от Конституцията, стига тези идеи да не всяват омраза. Но ако той е приел да работи за чужда държава и в рамките на тези си действия, целенасочено, изпълзявайки указания – това е шпионство”, заяви Йовчев.


Бившият шеф на ДАНС уточни, че ако поставиш себе си в услуга срещу заплащане - не се счита за шпионаж. Той добави, че в практиката си е разследвал многократно шпионаж, но те са били трудно доказуеми.


Според бившия шеф на ДАНС е необходима ефективна интеграция между информационните системи на службите в държавите членки на Европейския съюз.


По думите му липсата на добра комуникация е предпоставка за престъпления от терористичен характер или като случая с британския гражданин Даниел Хъл, който е лежал в британски затвор за педофилия, а сега е арестуван у нас за блудство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се