Свързани новини

16.09.2019 09:26

Чакаме шок с цените на горивата заради удар по рафинерия на С. Арабия

Видян 2013 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Въпреки че йеменските хусити – войните от страната, на която Саудитска Арабия причинява милиони жертви от бомби и гладна смърт през последните години, поеха отговорност за ударите по петролна рафинерия на Рияд, САЩ обвини Иран за атаката. Така усили натиска за шоков скок на цените на горивата, които паднаха миналата седмица след уволняването на Джон Болтън като съветник по националната сигурност на президента Тръмп. Знаеше се, че той беше основен двигател на операциите срещу петролните сили Иран и Венецуела през последните месеци, които едва не вкараха света в 2 войни. Сега държавният секретар Помпео заплаши Техеран с ответен удар по негови рафинерии, което би вдигнало още котировките на нефта, а оттам - на бензина, дизела, самолетното и корабното гориво. Иран обяви: „Това са огромни лъжи. Готови сме за война”.
САЩ заяви, че ще отвори петролните си резерви, за да задоволи отпадането на половината износ на Саудитска Арабия, която от своя страна също обяви, че ще компенсира търсенето с предлагане от своите огромни запаси, докато рафинерията на Арамко отново заработи. Психологическият ефект върху пазара обаче е много силен.
Вчера никой не се нае да гадае как биха реагирали борсите в Лондон и Ню Йорк, които имат решаващ дял във формирнето на цените на черното злато. Имаме съответно 2 и 7 часа разлика с тях и ще го разберем по обед и  следобед българско време. Прогнозите са за рязко покачване от около 60 но Великденските над 70 долара за барел. От което, естествено, ще спечелят трите най-големи страни – производителки и износителки на петрол, а те са: САЩ, Русия и Саудитска Арабия.
Само напомняме, че войната на Рияд срещу Йемен е без разрешение от Съвета за сигурност на ООН, т.е. е напълно незаконна според международното право, и досега струва най-малко 2 милиона жертви само от глад сред мирното население, поради блокирането на летищата и пристанищата, освен на убитите в бой. Важно е да се знае, че именно Саудитска Арабия е в челото на българския износ на оръжие като дестинация на продажбата му.


 


 Нощна снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв