Свързани новини

14.09.2019 09:39

Българо-македонската комисия без съгласие за Гоце Делчев

Видян 2420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Без съгласие около личността на Гоце Делчев приключи седмото заседание на българо-македонската историческа комисия. След него съпредседателите от българска и македонска страна Ангел Димитров и Драги Георгиев обясниха, че дискусиите са били много емоционални. Като неуспешна и безплодна определиха срещата и двамата съпредседатели, предаде БНР.

Според проф. Агнел Димитров основната разлика по темата с личността и делото на Гоце Делчев е в акцента, който се поставя от историците от София и от Скопие.

„Нашето желание е да се разгледа, анализира и да се оцени исторически от гледна точка на общото минало значението, ролята и дейността на Гоце Делчев в неговото историческо време. Нашите колеги поставят друг акцент – той е повече за отношението към Гоце Делчев в един по-късен исторически период“

Напредък по темата за личността на Гоце Делчев няма, посочи и проф. Драги Георгиев, съпредседател от Северна Македония.

„Според нас Гоце Делчев трябва да бъде мост, личност, която ще създаде – условно казано, добросъседство. И ако очевидно съществува това добросъседство между Македония и България, това ще създаде допълнителен потенциал за това добросъседство и приятелски отношения“, каза проф. Драги Георгиев.

„Метафората мост е доста популярна, тя не е лоша сама по себе си, макар че за мен е прекалено материална, когато става въпрос за хора, за личности, за общества. Лично на мен ми се иска, ако все пак останем на тази метафора, просто да има здрави основи“, отбеляза от своя страна българският съпредседател проф. Ангел Димитров.

Спорове и за Средновековието

Оказа се, че все още има спорни моменти и за Средновековието. От македонска страна настояват в учебниците да се формулира изразът „на територията на съвременните български земи“, което според българските историци е некоректно. Спор има и за формулировката „български земи“, обясни проф. Ангел Димитров.

„Ние не намираме никакъв проблем, когато се говори за български земи в конкретно историческо време, в което много ясно са очертани границите на държавата. По тази точка мисля, че можем да стигнем до някакви разумни разбирания, макар че нека да бъдем наясно, че в такъв вид формулировки може да бъде изразявано несъгласие от едната страна. Но в крайна сметка това са просто начини да не се изказва по един и същи начин нещо, което не носи различно съдържание“, каза Ангел Димитров.

„Дори и когато не става дума за средновековната българска държава, се включва и територията на Македония. И в този аспект чувствата при нас са малко по-други и настояваме по някакъв начин това да го поставим в по-друга рамка, да се опитаме да формулираме това по начин, който да не предизвиква негативни чувства у учениците в нашата държава“, каза проф. Драги Георгиев.

Според него споровете между двете страни няма да попречат на евроатлантическото бъдеще на Северна Македония.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв