Свързани новини

13.09.2019 14:46

ГЕРБ: Новата учебна година – всеобща надежда за по-добро образование

Видян 1284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уважаема госпожо Председател,


уважаеми колеги,


    След броени дни започва новата 2019/2020 учебна година – празник на новото начало и всеобща надежда за по-добро образование и бъдеще на децата на България.


      Днес именно образованието е най-сигурната инвестиция за по-добър живот и успешна реализация. За нас от ГЕРБ това е национален приоритет и за първи път това бе записано в Закона за предучилищното и училищното образование, приет в предишния мандат на правителството на г-н Борисов.


     В основата на  закона стои разбирането, че всяко дете има талант и нашата отговорност е да го открием и развием. Подмяната на тази философия чрез различни заповеди и инструкции би означавало не само неуспех на реформата, но и провал на идеята за приобщаващото образование. Няма да допуснем подобна хипотеза, защото всяко българско дете има право на качествено образование и това е каузата, заради която си струва всеки от нас в тази зала да преглътне личните си амбиции и политическите различия.


    Всички ние - политици, директори, учители, общественици, родители трябва да се обединим, за да превърнем българското училище в нашето училище и заедно да дадем шанс за равен старт на всяко дете. От личния успех на всеки ученик, който след дни ще прекрачи прага на родното училище, зависи бъдещето на държавата ни. Затова сме изключително горди, че българският еврокомисар - Мария Габриел, е ангажирана със създаването на  нови перспективи пред младото поколение. Повишаването на качеството на образованието, за което работим в последните десет години, разширява своите измерения и се превръща в приоритет и за европейските държави. В следващите пет години Мария Габриел ще има уникалния шанс и ще работи успешно за утвърждаването на изследванията и иновациите като възможности за развиване на потенциала на Европа - приоритети, които всички ние споделяме.


    Затова продължаваме заедно да изпълняваме своя ангажимент към българските родители и техните деца - да променим българското образование чрез нови учебни програми, включително и в професионалното образование, да обхванем повече деца в детските градини и в класните стаи, да увеличим възнагражденията на учителите и наред с това да им дадем свободата сами да избират как да преподават.


     Средната брутна учителска заплата през септември 2017 година беше 900 лева. Догодина ще е над 1500 лева. През 2021 година учителската заплата ще достигне близо 1800 лева, с което ще бъде изпълнено обещанието на правителството за двойно увеличение на учителските заплати спрямо началото на мандата. За бюджетната 2020 година ще бъдат предвидени допълнително 360 милиона лева за възнагражденията на педагозите. През 2021 година ще бъдат отпуснати допълнително още толкова.


    Тази и миналата година са извършени  най-много ремонти като това лято те са били в над 1000 училища. За програмния период 2007-2013 по приоритет „Образователна инфраструктура“ са реализирани проекти за над 430 млн. лв., а за 2014-2020 – 582, 6 млн. лв. Освен тях в подобряване на материалната база се влагат средства по национални програми от държавния бюджет, сериозен е и делът на общински проекти за финансиране повишаване качеството на учебната среда.


    Днешните ученици откриват света мигновено, тяхната вселена са интернет и социалните мрежи и от добре подготвените и мотивирани учители зависи да приемат училището като място за учене и забавление, като фабрика за мечти, които се сбъдват. Учителите новатори ще напишат новата страница в историята на българското образование - от тях зависи нашето бъдеще да получи не само знания и компетентности, но и житейски уроци, които не са разписани в нито една учебна програма - че освен знанията са важни и добродетели като приятелство, уважение, доверие и трудолюбие. От образованието на днешните деца зависи какви лидери утре ще ръководят  държавата и ще водят обществото ни напред.


     15 септември е денят за признателност към учителите ни - тези, които са държали несигурната ни ръка, докато изписваме своите първи ченгелчета, а днес помагат на нашите деца уверено да изписват "Аз съм българче" и да растат здрави и смели. В пленарната зала сред нас също има учители, за които професията се е превърнала в призвание и кауза. Можем да ги аплодираме.


    Уважаеми колеги,


    На прага на новата учебна година ще се обърна към Вас с призив - политическите ежби нямат място на полето на образованието. 15 септември е денят на новото Съединение, което ще направи българското училище по-силно и готово да се справи с новите предизвикателства. Нека не забравяме, че само образованите и знаещи хора могат да градят своето бъдеще и това на държавата ни. Само образованите хора могат да сбъднат мечтите си, да творят, да правят научни открития, да бъдат новатори, да бъдат личности. Затова искаме и работим за училище, което възпитава свободни и демократично мислещи граждани. Ще завърша с един цитат: "Свободата Санчо, е едно от най-ценните блага, с които Бог дарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека".


    В навечерието на първия учебен ден, уважаеми ученици, учители и родители, Ви пожелаваме здраве и успешна нова учебна година!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на