Свързани новини

12.09.2019 14:31

Заплахите като бедност и неравестно липсват в Доклада за национална сигурност, смята БСП

Видян 2033 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Парламентът разгледа и прие днес редовния годишен Доклад за националната сигурност за 2018 година. Депутатите от БСП гласуваха "против" документа и отправиха остри критики към съдържанието му. Поставиха и въпроса има ли нужда от точно такъв вид доклад, който реално разглежда проблеми от изминала вече година и най-вече избягва основни теми като бедност, неравенство, обедняване, съобщава Дума.
В документа липсват констатации и политики по отношение на социалните баланси и социалната политика, коментира от трибуната депутатът от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че е видна сериозна тенденция за нарастване на броя на социално изключените. По думите му липсва и стратегия за намаляване на риска от разширяване на маргинализиращите групи, към които се присъединяват все повече представители на средната класа: млади хора, самотни майки, възрастни хора, наркозависими, работещи в сивата икономика, хора с увреждания, "енергийно" бедни, хора които са във фактически личен фалит.
Защо управляващите избягват какъвто и да е дебат по теми, свързани с бедност, неравенства, обедняване, междуетническо противопоставяне, маргинализиране?, попита той. Според него тези болезнени за българското общество въпроси няма да се решат от само себе си. Хубаво е управляващите поне по тези теми да се вслушват в опозицията в лицето на БСП, ние имаме решения, призова Гьоков.
За социалното измерение в националната сигурност говори и Таско Ерменков от левицата. По думите му управляващите дават различна оценка на националната сигурност в друг документ от април месец тази година. Изводите, които се правят сега, са в противоположност на изводите на това същото правителство от април месец в документа "Социално-икономическо развитие на България в периода 2007-2017", заяви Ерменков. И обясни, че през април са направени констатации за неблагоприятно развитие на образование, демографска криза, здравеопазване, цифровизация, икономика, туризъм, селско стопанство и др. Ерменков заяви, че в доклада сега всичко това е замазано. Видимо управляващите считат, че водят политиката на щрауса, който крие главата си в пясъка и мисли, че нищо друго не се вижда, а останалото е лъснало още повече, заключи Таско Ерменков.
Докладът признава, че има огромна корупция в държавни и общински институции, е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни