Свързани новини

11.09.2019 13:03

Иво Христов: България деградира в йерархията на ресорите в ЕК

Видян 1201 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ресорът няма нищо общо със заявеното от премиера, живеем в информационен резерват. БАН и Софийският университет няма да получат средствата за големите европейски институти, докато не преосмислим отношението си към науката и образованието.


"Очевидно имаме деградиране на България в йерархията на ресорите. Трябва ли да припомням, че беше време, в което имахме заместник-председател на Европейската комисия с основен ресор – "Бюджет и човешки ресурси". Това време отмина. След това дойде времето, в което г-жа Габриел имаше дигиталния ресор. И това време отмина."


Такова мнение изрази Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, относно получения от Мария Габриел ресор "Иновации и младеж" в новия състав на Европейската комисия.


Според Христов ресорът няма нищо общо с това, което премиерът заяви. "Ние живеем в информационен резерват около нас. Една гора микрофони преследва г-н Борисов, той хвърля различни тези, които след това се обсъждат съвсем сериозно. И накрая се оказва, че нямат нищо общо с истината", смята евродепутатът.


"Що се отнася до ресора - както виждате, той събира няколко различни портфолиа, които са монтирани малко изкуствено, тъй като да се говори за младеж и иновации е малко условно - иновациите не са приоритет само на младежта. Разбира се, мнозинството се опитва да блъфира общественото мнение, като казва: "Имаме много пари", тъй като на Балканите е много важно колко голяма е баницата. Но тези пари се разпределят по определени правила.


Както знаем, 95% от парите за наука и иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме България да привлече инвестиции по тази линия, при положение че е необходимо съфинансиране, а знаете - българската наука не получава нищо. Учените от БАН през последните години протестираха няколко пъти и не бяха чути. Тъй че от този ресор нищо няма да стигне до България, но да пожелаем успех на г-жа Габриел."


Евродепутатът коментира още, че парите за Хайделберг, Сорбоната, за големите институти, за големите университети няма да дойдат в БАН или Софийския университет, докато България не преосмисли своето отношение към науката и образованието и не отдели достатъчно средства, за да могат нашите институти да кандидатстват за съфинансиране.


"Що се отнася до младежта - иронично е, че ресорът отива в български ръце - знаете, че сме най-застаряващата нация не само в Европа, но и в световен мащаб. За да задържим младите хора в България, трябва да им създадем условия. Те не виждат бъдеще и емигрират."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за