Свързани новини

10.09.2019 18:09

Габриел: Ще се боря с изтичането на мозъци

Видян 2044 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Не понижение, а надграждане с отговорност в ключова за бъдещето на ЕС област – така еврокомисарят Мария Габриел коментира пред журналисти в Брюксел номинацията си за ресор „Иновации и младеж” в следващия състав на ЕК, предаде бТВ.

„Това е признание за България (…) За мен беше важно в новия ресор да са неща, свършени в миналия мандат – суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове и киберсигурността се финансират от програма Хоризонт 2020, а след това – от Хоризонт Европа, която ще ръководя”, обясни Габриел.



Какви ще са приоритетите ѝ?



„Да предлагаме европейски решения за днешните предизвикателство (…) говорили сме за изтичането на мозъци и необходимостта да ги задържим вътре в Европа” (…) Искам научните изследвания, иновациите, да носят на младите хора практически умения”.

„Икономики като нашата, където част от традиционните сектори като тежката индустрия, няма как тепърва да се развият по начин, по който да настигне други, които са стигнали напред, нашият шанс е това – нови технологии и образование”, категорична беше Габриел.

Тя отбеляза, че запазва „в голяма част” контрола върху досегашния си ресор („Цифрова икономика и цифрово общество”), макар той да отива в портфолиото на новия зам.-председател на ЕК Маргрете Вестегер. „Ще отговарям за финансирането и за новия начин, по който ще функционира програмата „Хоризонт Европа” – бюджетът е 100 млрд. евро, това е трето перо в бюджета след земеделието и кохезионната политика”, подчерта Мария Габриел.

Половината от парите са за студентска мобилност по програмата „Еразъм”, която трябва да получи тройно повече средства в сравнение със сегашното положение.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.09.2019 13:00

    И как ще се бори с изтичането на мозъци, като вече се е провалила предварително. Нейния мозък е изтекъл отдавна :)

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените