Свързани новини

09.09.2019 13:52

Кирилов: Не бива с лека ръка да се отказваме от съкратеното съдебно производство

Видян 1541 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В нашия законопроект, който внесохме в четвъртък, сме дали конкретни отговори на тези въпроси. Смятаме, че те по никакъв начин няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите, които сме посочили в нашето предложение за промяна на чл. 58а от Наказателния кодекс. Подчертавам, че това е нашата разлика спрямо другите законопроекти, които предлагат изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Първата е обективна - по отношение на вида престъпление. В предложението са визирани четири групи престъпни деяния - тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.


Той поясни, че в тези случаи също може да има съкратено производство, но се ограничава възможността да се редуцира наказанието.


"Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили съвсем примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или не се прилага", каза още Кирилов.


"Не бива с лека ръка да се отказваме от съкратеното съдебно производство, защото облекчава доказването в съдебната фаза, но помага и в досъдебното производство", смята министърът.


„По отношение на определянето на наказанието, апелирам да се доверим на Съда“, посочи той. „По отношение на скоростта имаме обща защита за бавен процес. Отговаряме пред Европейския съд за правата на човека. Мисля, че по отношение на България укорите по този въпрос са намалели. Инспекторатът на ВСС непрекъснато следи за тайминга на делата. За тези, които са просрочени с няколко месеца, държавата плаща обезщетения. В първата петица в Европа сме по скоростта на процеса“, каза още Кирилов, предаде 24 часа.


„Общественият дебат за съкратеното съдебно производство изпревари финала за концепцията за наказателна политика, който трябва да обявим през декември. Обществото винаги има право и ние реагирахме“, допълни той.


Решението на съда следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса, включително и на пострадалото лице или на неговите наследници, подчерта Кирилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.09.2019 14:50

    На 9 септември властници, соросоиди и позитановци съскат злобно, а народът мечтае за нов 9 септември и нов Народен съд.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец