Свързани новини

09.09.2019 09:28

Грийнпийс: Действията в ТЕЦ-Перник са само показни

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за институциите, за да може да видим развитие на по-дългосрочни политики, които не поставят хората пред такъв невъзможен избор – да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление“. Това коментира Меглена Антонова от Грийнпийс България, след като бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ–Перник заради непозволено горене на отпадъци. Градът остана без топла вода, а от местната топлоцентрала заплашиха, че през зимата може да останат и без парно, съобщава БНР.

„Гражданите трябва да настояват за дългосрочна визия. Такива резки и безперспективни решения са само показни. Те не правят нищо, освен да симулират, че институциите по принцип могат да вършат тези неща, но когато погледите не са насочени към тях – те не го правят“, добави мнението си тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Действията показват, че няма план за по-дългосрочна политика за това какво правим с този вид производство в България. Това е не само в случая с Топлофикация – Перник, а с много други централи. В момента се случват проверки и в други централи. Ние сме засичали нарушения и смятаме, че следва прокуратурата също да ги потвърди. Задаваме си въпроса – там също ли ще бъдат затворени производства без да е направен някакъв план“, коментира Антонова.

Според нея това не трябва да се случва внезапно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за алтернативите.

Изгарянето на отпадъци носи на централите повече печалба, а освен това така се намаляват разходите им за въглеродни емисии, които те трябва да плащат, когато изгарят изкопаеми горива като въглища, обясни Антонова.

По думите ѝ някои топлофикации често нарушават комплексните си разрешителни и им се налагат глоби, но това не им пречи нарушенията да бъдат повтаряни.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния