Свързани новини

05.09.2019 12:19

Държавните служители - облечени делово и без взаимен тормоз, според нови правила

Видян 3796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева публикуваха за обществено обсъждане проект на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация. Правилата за поведение на хората на държавна служба са описани в 27 члена и регулират както взаимоотношенията им на работното място, така и в личния им живот, съобщава Правен свят.


В мотивите към проекта пък е записано, че целта на акта е да се разшири "каталогът на принципите за поведение на служителите", а сред основните такива са записани - законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, почтеност, конфиденциалност, публичност и прозрачност, колегиалност и учтивост.


Според публикувания от Дончев и Захариева проект, във взаимоотношенията с гражданите, с юридическите лица и с други организации, освен осъществяване на дейността при спазване на принципите за поведение, служителите са длъжни да се произнасят в законоустановените срокове по исканията на гражданите и организациите и да им предоставят цялата необходима информация с оглед защитата на техните права и интереси, като им показват, че са на тяхно разположение и им отделят необходимото време; да информират гражданите относно възможностите за обжалване в случаи на допуснати от администрацията нарушения или отказ за извършване на административна услуга; да опазват и да не разкриват извън установения ред информация, представляваща лични данни или търговска тайна на лицата, станали им известни при или по повод изпълнение на служебните задължения.


Служителите в държавната администрация, освен това, трябва да спазват деловия вид в облеклото, съответстващ на служебното им положение и на институцията, която представляват, както и да не оказват какъвто и да било тормоз върху свои колеги или подчинени, бил той от психически, физически, сексуален и "всякакъв друг характер". Служителите, които са станали свидетели на неетично или опасно поведение, на насилие, нехуманно или обидно отношение към което и да е лице от страна на друг служител, ще са длъжни да докладват на непосредствения си ръководител.


В личния си живот служещите в държавната администрация нямат право да се държат по начин, който е несъвместим със закона или със самия Кодекс, както и да се стремят "да избягват в поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им да целят да ги преустановят, като запазят спокойствие и контролират поведението си".


При неспазването на някой от посочените в Кодекса принципи за поведение, съответният служител ще трябва да понесе дисциплинарна отговорност.


Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 4 октомври.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Ампер Волтов 06.09.2019 07:02

    Спрете да творите глупости некадърници прости. Дончев отдавна трябваше да е в затвора заедно с баце и шайка.

  • 002 зороAnonimen 05.09.2019 22:13

    и захариева и баш баканът и още много други гербави са пълен боклук.

  • 001 Anonimen 05.09.2019 13:51

    А Захариева какъв държавен служител е, облича се като пеперуда, хайде това да не е толкова съществено, но откъде накъде от наше име ще публикува декларации, че Русия ни репресирала?!? Има ли тя такова право,взел ли е минсъвет такова решение, правила ли е допитване до народа?Куха лейка, некадърна за поста,на който е сложена!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви