Свързани новини

05.09.2019 12:19

Държавните служители - облечени делово и без взаимен тормоз, според нови правила

Видян 2295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева публикуваха за обществено обсъждане проект на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация. Правилата за поведение на хората на държавна служба са описани в 27 члена и регулират както взаимоотношенията им на работното място, така и в личния им живот, съобщава Правен свят.

В мотивите към проекта пък е записано, че целта на акта е да се разшири "каталогът на принципите за поведение на служителите", а сред основните такива са записани - законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, почтеност, конфиденциалност, публичност и прозрачност, колегиалност и учтивост.

Според публикувания от Дончев и Захариева проект, във взаимоотношенията с гражданите, с юридическите лица и с други организации, освен осъществяване на дейността при спазване на принципите за поведение, служителите са длъжни да се произнасят в законоустановените срокове по исканията на гражданите и организациите и да им предоставят цялата необходима информация с оглед защитата на техните права и интереси, като им показват, че са на тяхно разположение и им отделят необходимото време; да информират гражданите относно възможностите за обжалване в случаи на допуснати от администрацията нарушения или отказ за извършване на административна услуга; да опазват и да не разкриват извън установения ред информация, представляваща лични данни или търговска тайна на лицата, станали им известни при или по повод изпълнение на служебните задължения.

Служителите в държавната администрация, освен това, трябва да спазват деловия вид в облеклото, съответстващ на служебното им положение и на институцията, която представляват, както и да не оказват какъвто и да било тормоз върху свои колеги или подчинени, бил той от психически, физически, сексуален и "всякакъв друг характер". Служителите, които са станали свидетели на неетично или опасно поведение, на насилие, нехуманно или обидно отношение към което и да е лице от страна на друг служител, ще са длъжни да докладват на непосредствения си ръководител.

В личния си живот служещите в държавната администрация нямат право да се държат по начин, който е несъвместим със закона или със самия Кодекс, както и да се стремят "да избягват в поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им да целят да ги преустановят, като запазят спокойствие и контролират поведението си".

При неспазването на някой от посочените в Кодекса принципи за поведение, съответният служител ще трябва да понесе дисциплинарна отговорност.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 4 октомври.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Ампер Волтов 06.09.2019 07:02

    Спрете да творите глупости некадърници прости. Дончев отдавна трябваше да е в затвора заедно с баце и шайка.

  • 002 зороAnonimen 05.09.2019 22:13

    и захариева и баш баканът и още много други гербави са пълен боклук.

  • 001 Anonimen 05.09.2019 13:51

    А Захариева какъв държавен служител е, облича се като пеперуда, хайде това да не е толкова съществено, но откъде накъде от наше име ще публикува декларации, че Русия ни репресирала?!? Има ли тя такова право,взел ли е минсъвет такова решение, правила ли е допитване до народа?Куха лейка, некадърна за поста,на който е сложена!

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 ноември 21:00ч.

Големият заговор

Режисьор: Джордж Армитидж
В ролите: Оуен Уилсън, Морган Фрийман, Гари Синийс

виц на деня


За да не могат руските хакери да повлияят на местните избори, ЦИК обяви, че ще публикува резултатите ден по-рано!

към хороскоп хороскоп

телец

Денят е благоприятен

Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да