Свързани новини

05.09.2019 12:27

ОП предлагат допълнителни плащания за бедните пенсионери

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови социални плащания за пенсионерите с най-ниски пенсии от трудова дейност предлагат от „Обединени патриоти“, които внесоха в деловодството на Народното събрание  цялостен Закон за защита на правата и интересите на възрастните хора. Допълнителното материално стимулиране е предвидено да е до размера на прага за бедност, уточни депутатът Валери Симеонов:

"346 лева. В момента от 209 лева минимална пенсия ние поставяме в този закон задължението на държавата да гарантира тази сума".

Допълнителното материално стимулиране е предвидено да замени социални плащания за отопление и други предвидени в закона, обясни съпредседателят на парламентарната група „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов:

"Няма да има други плащания към тези хора и няма да има никакви условия по отношение на получаването , освен това те да са се трудили и да са получили пенсия за трудов стаж. Държавата по този начин ще спести голям административен разход, защото в момента се събират едни заявления, обработват се, правят се проверки на доходите и всичко останало. Просто казваме: „Българският пенсионер над 65 години, който не достига линията на бедност, има право да заяви подкрепа от държавата и да я получи".

Разчетите на патриотите показват, че от допълнителното материално стимулиране могат да се възползват близо един милион и двеста хиляди пенсионери, като това ще струва на хазната петстотин милиона годишно. Предвидено е това стимулиране да се въведе поетапно в следващите 2 до 3 години. Предстои законът да бъде подложен на широко обществено обсъждане.


 Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат