Свързани новини

01.09.2019 07:40

Топлофикациите на Ковачки: Горим отпадъци законно. Екологично е

Видян 3269 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
 Да се горят боклуци е добре за здравето за хората, твърдят от Топлофикациите на Ковачки, след като разследване на Биволъ доведе до отговор от италианската фирма Ecoexport.  В текстовете по същество се признават фактите, изнесени в публикацията. Италианската фирма признава, че внася боклуци за ТЕЦ – Бобов дол, свързван с Ковачки. Топлофикациите признават, че вече горят боклук експериментално (Брикел) или планират да го правят (в Сливен и Перник). Според тях това е екологично и здравословно за хората

Уточняваме, че след преработката на RDF количеството пепели и твърд остатък, е в съотношение 1:13 спрямо въглищата, т.е. в полза на RDF. Следователно това алтернативно гориво е много по-екологично, защото драстично се намалява и количеството на изхвърляния в сгуроотвалите твърд отпадък, ограмотяват от Топлофикация Перник и продължават, че според българското законодателство, ако използваме въглища в комбинация с RDF се налага да покриваме много по-строги норми за изпусканите в атмосферата вредни вещества. А това е изцяло в подкрепа на твърдението, че внедряването му би оказало изключително положителен ефект върху околната среда в района, както и върху здравето на хората. От Топлофикациите призовават, че никой, а още по-малко журналистите, които едва ли са специалисти по енергетика, не бива да подлага под съмнение, компетентността на органите, които са ни дали официално разрешение за оползотворяване на отпадъци. С подобна лексика е и заклеймяването на критичните медии от Траш Юнивърс: По наше мнение не е коректно и правилно медиите или отделни лица да поставят под съмнение решенията на институциите, чиято основна дейност и отговорност е да съблюдават законодателството на Република България във връзка с издаването на всякакви по вид разрешителни, които са от тяхната компетентност.

За пръв път пред медии реагира и собственикът на италианските фирми Eco Valsabbia и Ecoexport Серджио Гоца (Гозза в нашата публикация). До момента от фирмите отказваха коментар както на въпросите на италианските колеги от IRPI, публикували данни за разследване за трафик на боклук срещу Гоца, така и на нашите въпроси.

Серджио Гоца признава, че доставя отпадъци за ТЕЦ Бобов дол, който не е упоменат в статията на Биволъ . Той уточнява също, че последната доставка е от юни 2019 г. с разрешение на Министерството датирано от 29 март 2019. Не е ясно какви количества са доставени до момента, а от МОСВ отказват да отговорят на въпросите на медията.

Според Гоца не е правилно да се говори за замърсяващи отпадъци или вредна дейност за околната среда, тъй като контролиращите органи не са установили несъответствия спрямо точния състав, който е предвиден за използване за гориво. Именно заради фалшиви документи за съдържанието на боклуци, изпращани в Германия, срещу Гоца и още 15 души е водено разследване от италиански прокурори, което обаче е прекратено поради давност, както е посочено и в нашата статия и в правото на отговор от Ecoexport.

Източник: Биволъ 

 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци