Свързани новини

28.08.2019 15:59

Филчев: Виновен съм много пред българите, че не тикнах Костов в затвора

Видян 2556 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Видях един крадец, заловен на местопрестъплението, който гъгнеше, мазнеше се на властта, оправдаваше се пред финансовите органи и прокуратурата, че не бил крал, ами само спестявал и си управлявал добре милионите." Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю пред БЛИЦ.


Бившият обвинител №1 описва впечатленията си от интервюто на бившия премиер Иван Костов пред бТВ от вторник. В него Костов се оплака, че от НАП го репресират, като проверяват доходите му и са открили несъответствия от 400 хиляди лева.


Според бившия премиер изпращането на бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за консул във Валенсия можело да доведе до конфузна ситуация като тази с изпращането на Никола Филчев за посланик в Казахстан от президента Първанов.


"С това интервю Костов бяга пред вятъра. Ако прокуратурата му повдигнела обвинение, това щяло да е политическа провокация срещу неговата партийка преди изборите, посегателство срещу демокрацията и евроатлантическите ценности. Нищо ново не е измислил. Това го практикува вече четвърт век. Хващат го да краде, а той скача като ужилен и крещи „Не е по европейски. Да се реформира прокуратурата. Да се измени Конституцията. Най-малкото – да се махне лошия главен прокурор," коментира проф. Филчев.


"Според Костов излиза, че всеки крадец е борец за европейска прокуратура. Така злословеше и продължава да злослови той срещу всички главни прокурори, които не му прислужват, а му търсят отговорност за кражбите. Така скача срещу Татарчев, срещу Филчев, срещу Цацаров, а сега и срещу Гешев", категоричен е бившият обвинител №1.


"Двуличието е за Костов начин на живот. По същото време когато Костов купува за милиони земя в Добруджа, жена му, за да покаже, че и тя е пострадала от фалита на КТБ, се оплаква, че взела хляб и мляко в магазина, но нямала пари да ги плати, та се наложило да ги остави в магазина. В същото време костовата щерка получава на месец по сто професорски заплати от КТБ за консултации и още толкова за наеми. Отврат", коментира Филчев.


"Виновен съм много пред българите. Че не го тикнах в затвора, където му е мястото. Костов използва цялата държавна власт, с която разполагаше като премиер – контролираните от него парламент и правителство, контролирания съд чрез костовиста Иван Григоров, контролираните медии, неограничения финансов ресурс, чуждите посолства, за да ме злепоставя, да ме тормози и да избегне наказателна отговорност. И той успя – не беше осъден. Жена му беше съдена за неплащане на данъци, но съдът на костовиста Григоров я оправда", добави още бившият главен прокурор. Костов е виновен за това, че разсипа България, категоричен е Филчев. "Що се отнася до идеите на Костов за прехода, те претърпяха пълен крах. Либерализмът в глобалния свят се провали. Особено в икономиката. Икономическият либерализъм на Костов се свежда до това – всичко се решава от пазарната анархия, т.е. от само себе си. Няма нужда от никакви правила. По този принципен въпрос Костов дълбоко греши, ако изобщо го е вълнувал. Това е основният въпрос за съотношението между правила (ред) и свобода в обществото. Без държава, без държавна собственост, без държавна регулация не може да има успешна, добре развиваща се държава. Китай е най-яркият пример за това", коментира Филчев.


При Костов ни казаха ясно: „Прокуратурата да се занимава с джебчийските кражби и да не рови в приватизацията. Иначе ще я превърна в агенция към Министерския съвет“, припомня Филчев. "И опита, но не успя. Къде бяха тогава днешните борци за разделение на властите, за независима съдебна власт ? Къде бяха тогава независимите медии? Днес прокуратурата постоянно вика представители на управляващите на разпити, повдига им обвинения и ги предава на съд. Някои са дори осъдени. И как реагира премиерът Борисов? Отнася се с уважение към решенията на прокуратурата и съда, а не ги оспорва. Макар че едва ли са му приятни всичките решения. Впрочем той се отнасяше с респект към съда и прокуратурата и тогава, преди двайсетина години. Ако сега управляващите си позволят да реагират както тогава Костов, ако четат декларации срещу прокуратурата по телевизията и заплашват съдебната власт, днес те едва ли ще оцелеят. Но тогава това беше възможно", коментира бившият главен прокурор.


Костов и неговите хора се страхуват от Иван Гешев и затова не искат той да стане главен прокурор, категоричен е Филчев.


"Когато кажем Гешев, костовистите чуват затвор. Затова толкова се страхуват от Иван Гешев и водят неистова борба с всякакви средства срещу избирането му. За да постигнат тази цел те са готови на всичко, включително и да дестабилизират държавата. Иначе ги чака затвор. Няма да успеят. Г-н Гешев притежава необходимите качества, за да изпълнява задълженията си. Иначе бележки по неговата концепция може да се направят, но това няма решаващо значение", завършва бившият главен прокурор Никола Филчев.


Източник: epicenter.bg


Снимка:БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Николета д-р Лозановф, приват-доцент 02.08.2020 11:16

    ФИЛЧЕФ, Бог си брато ! Ша ти бутна, ако и да не си първа младост !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Нещата не са конфликтни, а просто различни

Нещата не са конфликтни, а просто различни. Днес ще