Свързани новини

27.08.2019 13:26

Лъжат за броя избити прасета

Видян 2081 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската агенция по безопасност на храните ще забърка страната в международен скандал с неверни данни. БАБХ отчита, че всички прасета в големите свинекомплекси в Русенско, които бяха поразени от вируса, са умъртвени и загробени. Такава информация е подадена още в началото на август в Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE).


Според информационната система на СОЗЖ, която е публично достъпна, към 3 август в България са унищожени общо над 120 000 обитатели на свинеферми от всякакъв калибър, включително и в големите промишлени комплекси в Николово, Бръшлен и Голямо Враново.  Оказва се обаче, че информацията е неточна и че всъщност в предприятието в Голямо Враново от 30 000 животни само 12 000 са евтаназирани, а другите 18 000 са и живи, и здрави. От свинекомплекса дори твърдят, че са поискали разрешение от БАБХ да продължат дейността си  и че това е напълно възможно и легално по силата на евродиректива. Ръководството на предприятието  обяснява, че вирусът е засегнал само сектор угояване и там са взети всички мерки, а другите производства са напълно невредими. Според европравилата в такива случаи няма нужда да се избиват здрави животни, твърдят от  Голямо Враново.


БАБХ твърди, че и останалите 18 000 прасета в Голямо Враново трябва да бъдат и ще бъдат избити. Умъртвяването временно било спряно от 15 август поради религиозните празници, твърдят от агенцията. Колкото до неверните данни, подадени в Световната организация по здраве на животните,  БАБХ твърди следното: "Съгласно процедурите за докладване посоченият брой животни е обект на убиване и унищожаване и не е необходимо процесът да е приключен във времето на докладване". Освен това от екипа на Дамян Илиев твърдят, че не е правилно да се приема, че докладваната бройка животни вече са унищожени, тъй като данните не били финални, а целите на доклада били "първа и ранна нотификация и мерки, които са и ще бъдат приети".


"Комплексът може да продължи дейността си след изпълнение на заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнище на африканска чума и мерки за ликвидирането му след извършени почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони", коментират от БАБХ. Преди дни управителят на комплекса в Голямо Враново обяви пред БНР, че след предприетите мерки в заразената част на предприятието са били взети над нови 1500 проби и всичките са отрицателни, т.е. вирус няма. БАБХ обаче казва, че няма намерение да прави допълнителни тестове - според европейското законодателство при потвърждаване на огнище не се налагало да се правят нови изследвания, а трябвало да се прилага поголовно умъртвяване на животните. По същата логика БАБХ изисква всички домашни прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми да бъдат избивани превантивно. Според известния биолог д-р Сергей Иванов българската администрация се престарава и такива жестоки изисквания в евродирективите няма. Благодарение на адекватните мерки на БАБХ досега африканската чумата по свинете, тръгнала от ферми край Дунав, се разнесе из цяла България. По последни данни има 33 потвърдени огнища на заразата.  


Източник: Сега


Снимка: Getty images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Марек Савицки 27.08.2019 14:04

    Не пускаме евроразследване на "чумата", наричат ни "варвари" https://19min.bg/news/8/116913.html Марек Савицки от Аграрната народна партия, който беше и министър на земеделието в Полша за периода 2007-2012 г. обвини България и министъра на земеделието Десислава Танева в лъжа за свинската африканска чума и поиска международно разследване на това какво се случва в България. Според Марек Савицки българските власти лъжат, чумата е измислена с някаква друга цел, защото България вече цял месец не допуска чужди лаборатории да вземат проби. Африканската чума е болест, с която се борят много държави, но България е първата, която си прави пробите сама и не дава на никой друг да прави изследвания. Полша следи с повишено внимание какво се случва в България, защото се убиват животни, без да е доказано, че са болни и това е в противовес на всички европейски директиви. Според Марек Савицки в България няма никаква чума, а за пореден път някой иска да усвои пари. Това е варварство по оценка на експерта.

  • 001 На лъжците от БАБХ краката пак се оказаха къси... https://www.youtube.com/watch?v=4sSKxsse9gY 27.08.2019 14:03

    https://www.youtube.com/watch?v=4sSKxsse9gY АЧС. нови факти, разкрития, разобличения и препоръки (ВИДЕО) Пламен Пасков: ” Според мен тези документи от вътрешен източник имат характера на атомна бомба със среден обсег на действие. При едно условие – ако е останал народ по тези земи, разбира се. Именно народ, а не просто население. ” Разкрити документи от вътрешната информационна система на БАБХ доказват, че АЧС в България за периода 02.01.2019-16.08.2019 няма. От 5838 взети проби, от обработените 4662 са с отрицателни резултати. Подробно, с документи и доказателства. БАБХ лъже! https://www.youtube.com/watch?v=4sSKxsse9gY

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено