Свързани новини

26.08.2019 10:46

8,2 млн.за къщата на Югов и Мара Отварачката

Видян 4779 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти 100-годишна къща на ул. Хан Крум 31 в София, в която през годините са живели финансисти, политици, бизнесмени, била е офис, а последно – ресторант, вече ще бъде център за хора, чиято основна цел е развитието. Това съобщи Милена Хаджииванова, основател и управител на консултантската компания Ейч Вижън.


"Милена Хаджииванова управлява този обект. Тя е наш бизнес партньор отскоро и е специално поканена да развие темата Човешки растеж" там с мощната ни подкрепа, потвърди и Николай Събев.


"Стремим се да създадем отворена общност от хора, за които развитието е основна ценност", обясни Милена Хаджииванова. Тя е клиничен психолог, сертифициран пофесионален коуч и има близо 20 години практика, свързана с обучения за личностно и организационно развитие. Работила е и с екипа на Еконт, откъдето и познава собственика на компанията.


"Тук ще има различни събития, обучения, джаз вечери, четения на книги, кино, както и споделено работно пространство за 30 души. В къщата има пет зали, които ще бъдат отдавани под наем за събития, свързани с общата идея. Ще работи бар, в който ще се предлага най-доброто кафе в София, различни коктейли, смутита и други здравословни храни", добави тя.


В момента осъвременяват дизайна на къщата и градината с идеята да заработят от началото на октомври.


Справка в Имотния регистър сочи, че Николай Събев е купил къщата февруари през дружеството си Нордик пропъртис за 8.2 млн. лева. Сградата е около 200 кв.м, дворът – почти декар. Продавач е бизнесменът Добромир Гущеров през дружеството си Гущеров и син (бивше Орел консулт). Нордик пропъртис е с предмет на дейност покупка на имоти и вещи с цел отдаване под наем. Инвестиционните активи на дружеството през 2018 г. са за 20.6 млн. лева. Притежава още няколко имота в София, множество в Русе и отделни собствености в Плевен, Габрово, Шумен, Хасково и Банско. Приходите му за 2018 г. са 455 хил. лева при 324 хил. лева година по-рано. От началото на 2018 г. в сградата се помещаваше ресторант ANDRè на шеф Андре Токев.


Къщата на Хан Крум 31 е построена през 1922 г. и е била собственост на Марко Рясков - финансист, управител на БНБ и министър на финансите през 30-те години на миналия век. Рясков е учил в Белгия и Германия, въвежда ипотечното кредитиране в България, дългогодишен директор на Българска кредитна банка, участвал е в спасяването на евреите. След 9 септември семейството му е изселено, домът му е конфискуван, а той попада за пет години в Белене с обвинение, че е британски шпионин. После е освободен и доживява 88-годишна възраст. В дома му след конфискацията се настанява Антон Югов – вътрешен министър на България през 1944 - 1949, министър-председател през 1956 - 1962 г. Югов живее в къщата до 1990 г.


В Имотния регистър сградата се появява в края на 90-те години. По това време неин собственик е Фърст файненшъл - компания на бизнесмените Красимир Стойчев и Ангел Първанов. През 90-те години те нашумяха като създатели на групировка Трон, съсобственици на Туристспортбанк, а Красимир Стойчев - като собственик на първия лиценз за GSM оператор в България и създател на Мобилтел. При кризата през 1997 г. групировката изпадна във финансови затруднения. В Имотния регистър са отразени две възбрани върху имота на Хан Крум 31 от този период. Първата е от октомври 1998 и е заличена едва през януари 2007 г. Вероятно това става благодарение на кредит от 2.3 млн. долара, отпуснат от КТБ, тъй като през февруари същата година е вписана ипотека върху сградата. През май бизнесменът Добромир Гущеров купува къщата за 10.77 млн. лева. Стойчев, Първанов и Гущеров бяха сред членовете на Г-13 - обединение на едрия бизнес в България от края на 90-те години. През февруари, 12 години по-късно, къщата на Марко Рясков става собственост на Нордик пропъртис.


Източник: Капитал


Снимка: Getty images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей