Свързани новини

26.08.2019 09:40

Грийнпийс заклейми Ковачки

Видян 2991 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ето какво подари ТЕЦ Брикел на хората, които живеят близо до централата.


Получихме сигнал, че гъст дим излиза в големи количества не само от високия комин, но както е видно, и от самата сграда.


Министерство на околната среда и водите, как мислите? Какво се случва в централата?", пита световната организация Грийнпийс.


"В началото на юли също имаше подобна гледка на същото място. РИОСВ - Стара Загора обяви, че ще санкционира.


В момента Европейската комисия води дело срещу България заради неспазване на нормите за емисии на серен диоксид. Като основен източник се посочват именно централите в Маришкия комплекс".


Страната ни системно отказва да защити правото на чист въздух на гражданите и Европейската комисия започва поредна процедура срещу България в Европейския съд. Този път — за неспазване на пределно допустимите стойности за серен диоксид (SO2), чийто източник е горенето на въглища в топлоелектрически централи. От години данните показват трайно завишаване на допустимите почасови и дневни стойности в района на четирите топлоелектроцентрали от Маришкия басейн, като ТЕЦ Марица изток 2 се сочи като основният източник на замърсяването. Както неколкократно Грийнпийс – България и Екологично сдружение За Земята алармират, на този фон Министерство на околна среда даде безсрочно изключение от новите правила за емисиите от централите (т.нар. дерогация) точно за серен диоксид на Марица изток 2. Така централата има зелена светлина да не спазва пределно допустимите стойности, което може да доведе до налагането на поредната глоба за държавата.


„От една страна гражданите ще продължат да плащат здравната цена за бездействието на политиците, а от друга – ще плащат и за финансовите последици от тези нарушения като данъкоплатци. Двете американски централи и Брикел ЕАД, свързвана с Христо Ковачки, също са се наредили на опашката за дерогации. Позицията на МОСВ от днес по темата по никакъв начин не адресира същността на проблема със замърсяването със серен диоксид – а именно, необходимостта от план за поетапно излизане от зависимостта от въглищата,“ коментира Меглена Антонова от Грийнпийс – България. Европейското законодателство позволява временно отклонение от нормите при определени условия. Това е второ дело срещу България за неспазване на законодателството за чистота на въздуха. Страната ни беше осъдена през април 2017 г. заради високи стойности за фини прахови частици.


Решението е част от предприетите днес активни действия на Комисията с цел защита на здравето на гражданите от лошото качество на въздуха съгласно насоките в съобщението на Комисията от май 2018 г., озаглавено „Европа, която закриля: чист въздух за всички“. Подобна процедура е започната и срещу Испания, но за неспазване на нормите за азотен диоксид.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.08.2019 15:22

    ковачки скоро ще емигрира.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион