Свързани новини

23.08.2019 13:47

Десетки се простиха с Жорж Ганчев

Видян 2025 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последно сбогом с политика Жорж Ганчев си взеха десетки интелектуалци, спортисти и публични личности, изпълнили до краен предел столичния храм Света София. Популярният общественик, известен с атрактивния си изказ, почина на 79 години. В политическата си биография Ганчев се кандидатира за президент, беше народен представител, български и британски фехтовач, театрал, кинодеец и писател. След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (известна още като БББ). Неин председател е до 1996 година. Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.


Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.


„Жорж Ганчев ще бъде запомнен с това, че колкото лесно се говореше с него, толкова и трудно допускаше до себе си, комплексно гледаше на всеки, който се допреше до него.Той се оказа в особена среда, когато му взеха името на Българския бизнес блок“, спомни си финансовия експерт Кольо Парамов, който се кандидатира заедно с Жорж Ганчев през 2016 г. на президентските избори.


„Жорж Ганчев искаше да възроди национално-историческия дух на българите“. По този начин го е запомнил и бившият депутат проф. Александър Томов. Според него Ганчев не е отстъпил на принципите си, въпреки че е останал изолиран и в някаква степен неразбран.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и