Свързани новини

22.08.2019 10:36

Амазония гори

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По средата на деня в понеделник, небето над Сао Пауло, Бразилия, потъва в мрак. Огромен черен облак закрива слънцето. Това са последиците от горящата вече близо две седмици Амазонка.


Властите не казват точно каква площ гори, точно колко време е обгърната от пламъци и какво се прави за справянето с кризата.


Ясно е само едно Сао Пауло се намира на повече от 2000 километра от Амазонка. Всеки може сам да си представи, колко силен е пожарът, за да превърне деня в нощ. Димът е толкова много, че дори може да се види от космоса. НАСА разпространи снимки на движението му преди около седмица, когато още не беше стигнал Сао Пауло. По-рано този месец, властите в Амазонка обявиха бедствено положение, заради зачестилите пожари.


В амазонската джунгла в Бразилия през тази година са регистрирани рекорден брой пожари. Това показват нови данни на Националния институт за космически изследвания, съобщава Би Би Си. От института уточняват, че сателитните му данни са показали 84% увеличение спрямо същия период на 2018 г. Това става ясно няколко седмици, след като бразилският президент Жаир Болсонару уволни началника на института в контекста на спорове във връзка с данните на института за обезлесяването.


Най-голямата тропическа гора в света, Амазония е жизненоважен склад за въглеродния диоксид, което забавя темпото на глобалното затопляне. Тя е също така дом на около 3 млн. вида растения и животни, както и на 1 млн. души коренно население.


Природозащитниците обвиниха Болсонару за тежкото положение на Амазония, изтъквайки, че той е насърчил дървосекачите и земеделските производители да изсичат гора за отваряне на пространство за земеделски площи, а учените подчертават, че тропическата гора се изсича с ускорени темпове, откакто той встъпи в длъжност през януари. Междувременно американската космическа агенция НАСА съобщи, че през тази година общата пожарна активност в басейна на Амазонка е малко под средното равнище.


Горските пожари са често явление в сухия сезон в Бразилия, но те също така са умишлено предизвиквани в опити за незаконно обезлесяване на земи за развъждане на добитък. От Inpe посочиха, че са регистрирали повече от 74 000 пожара между януари и август - най-големия брой, откакто започва броене през 2013 г. От института допълниха, че от четвъртък насам са засекли повече от 9500 пожара, предимно в района на Амазония. Болсонару отхвърли последните данни, казвайки, че това бил "сезонът на горенето", когато фермерите палят огън за изчистване на земята. "Преди бях наричан Капитан резачка. Сега съм Нерон, подпалвайки Амазония", коментира той. Информациите за увеличаване на горските пожари идват на фона на критики към политиките на Болсонару по отношение на околната среда. Според учените Амазония е претърпяла загуби с ускорени темпове, откакто президентът встъпи в длъжност през януари, като политиките му подкрепят развитието в ущърб на опазването. През последното десетилетие предишните правителства успяха да ограничат обезлесяването с действия на федералните агенции и система от глоби. Ала Болсонару и неговите министри разкритикуваха наказанията и намалиха конфискациите на дървен материал и присъдите за екологични престъпления. Миналия месец дяснопопулисткият държавен глава обвини директора на Inpe, че лъже за мащаба на обезлесяването в Амазония и че се опитва да подкопае правителството. Това стана, след като Inpe публикува данни, показващи 88% увеличение на обезлесяването там през юни в сравнение със същия месец преди година.


Снимки: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но