Свързани новини

19.08.2019 09:59

Площадката на АЕЦ Белене е компрометирана, смята експерт

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Притеснителен е факта, че няма европейска компания, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене, заяви в Тази сутрин експертът по безопасност на ядрените централи проф. Георги Касчиев по повод крайния срок за кандидатстване. До момента е предоставено от китайската и корейската ядрена корпорация. Очаква се оферта и от Росатом.


Проф. Георги Касчиев изрази съмнение, че площадката на АЕЦ Белене е компрометирана и този факт се прикрива. „За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена”, допълни той.


Той уточни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне девет известни енергийни компании от Европа.


„Тогава в отговор на мой критичен анализ НЕК отговори, че наличието на толкова много енергийни компании показва, че проектът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и сега, ако следваме логиката на НЕК –  проектът не е перспективен”, заяви Касчиев.


Експертът заяви, че е тревожен още фактът, че не участват частни компании. По думите му, това показва, че проектът не е перспективен.


„Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от европейската комисия”, допълни Касчиев.


Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира. Той каза още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори.


„Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции”, заяви енергетикът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей