Свързани новини

17.08.2019 09:00

Африканска чума и във Велинград

Видян 1815 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На територията на област Пазарджик е регистриран първи случай на африканска чума, открит в остатъци от диво прасе, в района на Велинград. Пробите от референтната лаборатория са дали положителни резултати. Това съобщи директорът на Областната агенция по храните д-р Петко Митев, предаде БНР.


Хората от Велинград, които до този момент не попадаха в 20-километровата санитарна зона, трябва да умъртвят прасетата си и да ги приберат във фризерите.


За срок от два месеца в инфектираната зона се забранява движението на хора и превози, спира се дърводобивът. Забраната важи за билкари и гъбари.


В същото време повечето хора от Кресна, които отглеждат прасета в домашни условия, не са умъртвили животните си. Много от стопаните нямат информация за загубите, които ще понесат, ако не направят това доброволно, алармират от институциите. В понеделник трябва да започне принудителна акция в града заради откритото огнище на африканска чума, припомня БНР.   


В зоната на заразата попада само общинският център, след като заразено домашно прасе беше открито в река Струма в началото на град Кресна. На извънредно заседание Областната епизоотична комисия обяви, че акцията на ветеринарните власти по ограничаване на разпространението започва в понеделник, 19 август. Ямата за загробване на животните вече е готова, тя е в района на село Стара Кресна. Представители на БАБХ и полицията са в града.


Кметът на Кресна Николай Георгиев още вчера заяви, че не приема решението на властите, поиска допълнителни проби от личните стопанства и отсрочка за умъртвяването на прасетата. Това доведе до дезинформация на хората, заяви д-р Григоров от Агенцията по храните в Благоевград.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне