Свързани новини

16.08.2019 15:46

В новите учебници комунизмът вече е престъпен режим

Видян 2755 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Новите учебници по история и цивилизации за десети клас вече имат ясно изразено отношение към комунистическия режим, а фактологията за този период е сериозно допълнена, пише Сега. Във всеки от петте проекта на издателствата са включени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (2000 г.) и Декларацията на 41-вото народно събрание, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани (2012 г.). Това съобщи МОН, след като просветният министър Красимир Вълчев е одобрил редактираните варианти и те влизат за печат, за да са готови за началото на учебната година.


„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира пред desebg.com министър Красимир Вълчев. Той увери, че одобрените нови варианти вече отговарят на духа на новата учебна програма и имат ясно изразено отношение към комунистическия режим.


В края на юни Вълчев спря пет проекта на учебници по история за десети клас на общо четири издателства - „Клет България“ (притежаващо "Анубис" и "Булвест") „Просвета“, „Рива“ и „Домино", след като преподаватели сигнализираха, че в тях са премълчани ключови факти от комунистическото ни минало - ролята и дейността на Държавна сигурност, трите фалита при управлението на Тодор Живков, дълговете, които управлението на БКП завещава, жертвите на терора в месеците след 9 септември 1944 г., репресиите срещу църквата, лагерите и др. За сметка на това децата щяха да учат, че "Тодор Живков се е грижил за благосъстоянието на народа".


Министър Вълчев също призна, че макар проектите да отговарят формално на новата програма по история, духът й в различните учебници е подменен и е

 


продължи >>

Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от