Свързани новини

16.08.2019 11:43

Кирил Добрев: Ако нещо е добро за София - като Манолова, няма проблем да го подкрепим

Видян 2259 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Интервюто със зам.-председателя на БСП Кирил Добрев
 Източник: 24 часа


- Г-н Добрев, много от структурите на ГЕРБ в областните градове и в по-големите общински центрове вече номинираха своите кандидати за кметове, а за БСП нищо не се чува. Да не сте в лятна ваканция, че кандидатите ви ще са ясни чак в началото на септември?

- Щабната работа не е свързана с интервюта и фойерверки. Мога да уверя всички наши членове, симпатизанти и желаещи да ни подкрепят, че работим активно ежедневно. След изработването на платформата за местните избори сме направили срещи в почти всички области. Провели сме стотици разговори. Имаме индивидуален подход и стратегия във всяка една община. Някъде вече писахте за наши кандидати, на други места ще ги разберете в последния момент. Знаете, че при нас обаче има и процедура - първо структурите трябва да кажат виждането си, а след това да чуем мнението и на Националния съвет и вземаме окончателното решение. С посочване става по-бързо, по-лесно, но в БСП практиката е друга.

- Възходът на БСП преди 20 г. започна именно с победа на местните избори през 1999 г. Колко спечелени града ще са победа за вас сега? И в кои общини имате реални шансове за червен кмет?


- Много неща се промениха за 20 г. За съжаление, политиката днес не е същата. Днес идеите и политиките са заменени от икономически интереси и пари. За БСП е изключително важно не просто да присъства в местната власт, а да бъде част от управлението.

За съжаление, последните местни избори бяха много тежки за левицата. Имаме по-малко от 40 кметове и близо 850 съветници. Това, което щабът и политическото ръководство сме си поставили като програма максимум, е да удвоим общините, в които да имаме наш или подкрепен от БСП кмет и поне 1200 съветници.

Но нека оставим бройките и анализите. Знаете, че откакто съм в ръководството на БСП, имам мисия - да възстановим поколенческия баланс и да налагаме нови, млади лица в БСП. В тази кампания ще успеем да изненадаме избирателя с едно изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт. Много скоро то ще управлява България.

- Кажете някои от имената ви за големите градове. Къде да очакваме изненади?

- Ще е излишно високомерие да предсказваме изборни резултати. Няма областен град, в който ГЕРБ да не може да бъде победен. Знам, че БСП ще постигне много по-високи резултати от 2015 г. И това не влиза в частта изненади. Не бива да забравяме, че най-важната неизвестна в уравнението за местни избори са хората и тяхното мнение и активност. Ясно е в кои градове има проблеми и досегашните кметове не се справиха. Тепърва обаче предстои да видим дали гражданите ще изберат не просто друга личност, но и друго решение на местните проблеми, друг стил на работа в общините. Всичко е в техни ръце. Това, което искам да ги призова, е да гласуват, при това да гласуват с разум и мисъл за следващите 4 г., а не срещу пари. 50 или 100 лева правят политиците спокойни, че те са си платили за всички глупости, които могат да сътворят с общината следващите години.

- В София май ще повторите формулата с Румен Радев - Мая Манолова като независим кандидат, подкрепен от БСП? Ще бъде ли тя успешна и този път?


- В политиката няма вечно успешни формули. Румен Радев бе президентът, когото очакваха повечето българи и който до този момент оправдава тяхното доверие - подчертавам доверието на повечето българи, не само на партийците. Когато не е удобен на управляващите - той е президентът на БСП. Когато ни кара да се гордеем с това, което казва или прави - тогава е държавният глава на всички българи. Когато обаче имаш характер и самочувствие и работиш в интерес на България и хората, тези приказки не ти влияят. Те не влияят и на хората. Президентът Радев е пример за това.

Надявам се, ако г-жа Манолова реши да се кандидатира, да последва неговия опит. Едно е сигурно - само БСП има вроден инстинкт да поставя тяснопартийните си интереси на втори план. Ако нещо е добро за България, какъвто беше изборът на Румен Радев, ако нещо е добро за София - казвам личното си мнение, както е с Мая Манолова, то БСП няма проблем да го подкрепи. Ние сме партия на 127 години и не ни отива дребнавостта да закачаме на ревера си този или онзи. Изискваме само едно - уважение и принципност. Вярвам, че това е мъдрото и честно поведение и дори хората, които не са традиционни симпатизанти на левицата, ще го оценят.

- Ще разширите ли партньорите си по места за тези избори? И с кои партии ще си партнирате, вече видяхме първа местна коалиция с АБВ в Родопи?


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален