Свързани новини

13.08.2019 18:10

Разбиха елементарно ДА Електронно управление

Видян 5517 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Впечатляващо ниско ниво на сигурността на системите на митниците, на ДА „Електронно управление”, на Агенцията по вписванията, на Модула за следене на оперативността на електронния обмен между институциите и на много други свързани с държавата учреждения „лъсва” само с помощта на просто търсене в търсачката „Гугъл”. Това показа нагледно в социалните мрежи компютърният специалист Данаил Велев, съобщава бТВ.

Така, например, кампанията на Държавна агенция „Електронно управление” е с толкова слабо защитен сайт, че с минимално „дописване” на адреса се стига до съдържанието на компютъра, на който страницата е качена. Виждат се и паролите на администриращите я потребители, оставени в абсолютно незащитен вид.

Значително по-фрапиращо е, че защитата на Агенцията по вписванията също се оказва несъществуваща и отново без никакви хакерски действия всеки потребител може да види всички плащания към нея – заедно с личните и банковите данни на граждани и фирми.

Видим за външния свят се оказва и административният панел на системата на Агенция „Митници”, като на теория това дава възможност на всеки да се регистрира като администратор и да извършва промени в системата.

Достъпни за всички желаещи стават и данните за възлите за електронен обмен на всички държавни структури, включително тези в сферата на сигурността.

Данните на българите продължават да изтичат на улицата

Според специалисти, пожелали анонимност, Велев не извършва престъпление като


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 DataBase 14.08.2019 01:35

    Хаха! Името Admin се предлага служебно от всяка комерсиална система за управление на бази данни. Но ако този, който разработва конкретната база данни, си е прочел урока, там силно се препоръчва да добави поне едно или повече имена с администраторски права, за да работи с тях, след което да изтрие потребителя Admin. Подобно на банковите карти - дават ти първоначален PIN, но силно препоръчват да го смениш (въпреки че служебният PIN все пак носи известна индивидуалност). Знания и опит трябват! Но при ниско заплащане - нисък резултат.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Нещата не са конфликтни, а просто различни

Нещата не са конфликтни, а просто различни. Днес ще