Свързани новини

13.08.2019 16:11

Нинова: Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега

Видян 1718 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега. Готови сме с нашите предложения.
В последните дни беше изнесена притеснителната информация от НСИ и БНБ - има 90 нови милионери за една година според БНБ, 800 000 работещи бедни според министъра на труда и социалната политика и 1 500 000 българи живеещи под прага на бедността. Ножицата се разтваря и неравенствата се увеличават, не само в доходите, но и регионално в страната, отчете НСИ - средната заплата в София 1424 лв, в Благоевград - 700 лв. Разликата е два пъти и отгоре. Задълбочават се и регионалните различия, което води до обезлюдяване на региони, напускане на млади хора от страната, струпване в големите градове, откъдето идват и проблемите - трафик, застрояване на зелени площи, замърсяване.

Идват местни избори и целият информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига и какви са интригите, противоречията и битките вътре в нея. Сериозният въпрос обаче е как ще се развиват общините. Хората ги интересува дали ще има път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли и дали ще се подобрява качеството ѝ. Тези въпроси минават през голямата политика. В момента в Брюксел се водят преговори за новия Програмен период 2021-2028. Досега 39 общини в България са ползвали 840 мил. евро по Програмата за региони в растеж. Има информация, че е възможно броят на тези общини да бъде намален за следващия програмен период, а и много по-малки български общини нямат реален достъп до европейските средства. Това е още един фактор за задълбочаване на различията, но няма никаква позиция от страна на правителството как ще се развие този процес, как преговарят те по този въпрос и какви са техните намерения за национална политика за регионално развитие. Вероятно ще имаме повече средства за кохезионна политика, но как те ще се планират тук в България и как ще се отразят на общините никой нищо не казва. Според мен това са стратегически въпроси за развитието на България и за жизнения стандарт на българите, но политиците се плъзгат по повърхността в момента. По жълтите новини и интригите около местните избори, а не около същността. Държавна политика се прави с ум и с грижа за хората, а не с ПР акции, на което сме свидетели често напоследък. В момента се изготвя Проектът за бюджет на България за 2020г. в Министерството на финансите и вероятно той ще бъде копи-пейст на този от миналата година, пренаписан и сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ, както сме били свидетели, и край. Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме, трябва да намерят своето приложение в бюджета, както е примерът в Гърция - отпускат се 2000 евро на новородено дете; мислят за възстановяване на 13-та пенсия, отпускат се стипендии за майки студентки, за да стимулират младите семейства. БСП многократно предлага подобни мерки и политики, но те винаги са били отхвърляни с аргумент, че това е полулизъм. Не, това е грижа и поглед напред. Искаме да поставим тези въпроси на сериозно обсъждане и затова предлагаме в следващите дни и седмици да започнем разговора за бюджета за 2020г., а не в последния момент. Ние сме готови с нашите предложения. нека да седнем и разумно да обсъдим.

По въпроса за следващия програмен период на ЕС - левицата ще извика своите евродепутати и ще обсъди с тях важните за страната ни въпроси. Призоваваме и другите партии да направят това", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и