Свързани новини

13.08.2019 09:30

Камарата на архитектите: Има основателни причини КЗК да спре поръчката за национална детска болница

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Т.нар. „инженеринг“ крие риск от компромиси и вратички за избиране на евтини и стари решения, които да бъдат продадени на висока цена на обществото. Техническото задание към тази поръчка е непълно и невъзможно, например не е показано дали трябва да има вторично захранване от генератор, нещо задължително за болница, не е посочено как ще се отоплява сградата - това е основателна причина поръчката да бъде спряна от КЗК и да бъде върната за доработка. На път сме да получим поредната скъпа обществена поръчка с незадоволително качество“. Това каза пред БНР Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите, която заедно с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране се обявиха против строежа на голяма детска болница в София заради пропуски в разписаната поръчка за изграждане на едно такова лечебно заведение. Двете камари са внесли обжалване в КЗК.


„Начинът на обвяване на обществени поръчки в строителството от години е компрометиран и се е доказал като неправилен през последните година. Т. нар. „инженеринг“ означава, че вместо първо да се направи проект, да се обмислят всички аспекти на една сграда или на едно съоръжение, директно се възлага строителството на строителна фирма, като се очаква тя да го измисли, да намери проектанти и специалисти без възможност възложителят, който винаги е държава или община, да има реален контрол върху това какво се случва. И виждаме резултатите – огромни средства, дадени за посредствени резултати. Щом за един път или една мантинела има толкова проблеми, то какво остава за един такъв сложен обект като болница“, допълни Игнатов в предаването „12+4“.


По думите му, „ако поръчката бъде обявена както трябва, то цената, която ще се плати, ще бъде по-ниска, а сградата – по-качествена“.


От Министерство на здравеопазването казаха за „Хоризонт“, че са запознати с жалбата и ще изпратят становището си до КЗК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп