Свързани новини

12.08.2019 09:34

10 месеца прокуратурата протака проверката срещу Горанов

Видян 3247 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вече 10 месеца прокуратурата държи на трупчета проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов, пише Сега. Преписката продължава да е висяща въпреки обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров да приключи бързо. От ноември м.г. Горанов се проверява от прокуратурата заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно.


Тъй като от прокуратурата отказват да отговарят на въпросите на "Сега", зададени през пресслужбата на Цацаров, питанията за Горанов бяха пратени и по закона за достъп до информация. Тъй като според информационната система на прокуратурата от 21 март казусът е в Специализираната прокуратура, "Сега" попита какво извършва тя по случая. И още - има ли вече постановление за отказ или за образуване на дело. Ако да – от коя дата и с какви мотиви. Ако проверката продължава, какво налага това и кога се очаква да приключи.


Заявлението за достъп до обществена информация е разгледано от зам. главния прокурор Ася Петрова. В отказа тя пише, че преписките и досъдебните производства, водени от прокуратурата, не попадат в обхвата на закона за достъп до информация и че само наблюдаващият прокурор може да реши да разгласи търсените данни. Според Петрова не може да бъде дадена информация дори по хода на преписката. В заключение тя пише, че търсенето на информация за конкретен казус не отговаря на целите на закона за достъп до информация - питащият да си състави собствено мнение за дейността на прокуратурата.


"Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката", гласи съобщението за статуса й в онлайн системата на прокуратурата за проверка на преписки. Възможното обяснение защо папките са в спецпрокуратурата е, че тя се занимава с корупционните престъпления на хората от властта и формално тя трябва да сложи точката на проверката, или да образува разследване срещу Горанов. От 9 май "Сега" чака отговори по темата от говорителката на спецпрокуратурата Сийка Милева.


Първоначално от прокуратурата се оправдаваха, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в конфликт на интереси и едва тогава ще решат преписката. На 1 март КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Така министърът очаквано излезе чист от скандала с имота от 180 кв. м в затворения комплекс в София, който обитава, без да плаща наем. А прокуратурата все още протака проверката. Няма данни да се е възползвала и от правото си да атакува в съда решението на КПКОНПИ.


Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.



В работата си спецпрокуратурата следва да отстоява и увеличава доверието към нея в обществото като част от това е и пълното информиране на обществото за постигнатите резултати, успехи и проблеми. В работата си с медиите спецпрокуратурата ще прилага принципите на откритост, законност и взаимно доверие. Медиите следва навременно и в достатъчен обем да бъдат информирани, така че в обществото да се изгражда реална представа за работата на прокуратурата в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това е записал в концепцията си Димитър Франтишек, с която наскоро единодушно бе избран от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за шеф на спецпрокуратурата.




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог