Свързани новини

09.08.2019 17:00

Уволниха шефове в турската Централна банка

Видян 2168 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният икономист и поне още 8 високопоставени служители в Централната банка на Турция са били уволнени. Това съобщи вчера късно вечерта турската редакция на Дойче Веле, позовавайки се на два свои източника в банката.


Освен главния икономист доц. д-р Али Хакан Кара, сред сменените директори са ръководителите на отделите по банково дело и финансови институции, по проучвания и парична политика, управление на риска и други. Така всички директори на дирекции, назначени по време на мандата на бившия управител Мурат Четинкая, са били преместени на други позиции, пише „Дойче Веле“. Според изданието ходът е бил очакван след решението за намаляване на лихвения процент с 4,25 на сто, взето в края на юли тази година.


Отстранените от длъжност са някои от най-опитните специалисти в банката, посочват наблюдатели. Не е посочена причина за разместванията в топ-ешелона в турската централната банка.


На 6 юли с указ на президента Реджеп Ердоган управителят на банката Мурат Четинкая беше заменен почти година преди края на мандата му от неговия заместник Мурат Уйсал. Според повечето наблюдатели основната причина за това бяха разминавания във вижданията на Четинкая и на държавния глава относно паричната политика и лихвените нива. В реч на 26 юли Реджеп Ердоган заяви, че постепенното намаляване на лихвите ще продължи до края на годината, като се мотивира така щяла да падне и инфлацията в страната.


Източник: БНР


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв