Свързани новини

09.08.2019 14:36

Адвокатите в Пловдив с позиция срещу Гешев

Видян 1695 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   В свое становище от 8 август т.г., изпратено до Висшия съдебен съвет и до Висшия адвокатски съвет, Пловдивската адвокатска колегия изразява несъгласието си с изказвания на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, споделени в негово интервю от 23 юли т.г. по БНТ. В това интервю Гешев споменава адвокат Ина Лулчева с думите: "Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината... Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено, че тя няма интерес от една работеща прокуратура".

"Позволяваме си да припомним на г-н Гешев, че в редица свои решения, Конституцинният съд на Република България е изяснил, че положението на адвокатурата е уредено в Конституцията", се казва в становището. "То позволява на адвокатите да бъде предоставено от закона особено правно положение, което да им даде възможност да изпълняват пълноценно основната си функция – да подпомагат гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. В правовата държава необходимостта от особено уважение и специално съдействие на адвокатите не може да бъде отречена предвид особено важната им роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица." Пловдивската адвокатска колегия се изправя и срещу интерпретацията на Гешев на разделението на властите, която и без това вече събуди масово недоволство. "


Изразеното в цитираното интервю разбиране на заместник-главния прокурор и кандидат за главен прокурор за разделението на властите е в противоречие с основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската Конституция," се казва в становището. Пловдивската адвокатска колегия призовава Висшият съдебен съвет да вземе предвид изразените от Гешев позиции и да отчете при формирането на преценката дали той отговаря на изискването за високи професионални и нравствени качества " в степента, изискваща фигурата на главния прокурор". Пловдивската адвокатска колегия обявява и за несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност изнасянето в аванс и извън контекста отделни доказателства, събрани по висящи наказателни производства и вижда в това цел да се внуши виновността на лице, което не е осъдено с влязла в сила присъда.

Източник: actualno.com


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог