Свързани новини

09.08.2019 09:51

Екарисажът в Шумен: От нас се взе бизнес, за да се даде на инсинераторите

Видян 4073 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Интервю с Мирослав Александров, собственик на екарисажа в Шумен


– Г-н Александров, обявихте на 31 юли, че отваряте екарисажа в Шумен и имате възможност да унищожите прасетата, поразени от чумата в свинекомплексите в Русенско. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обърнаха ли се към вас?


– Никой от Агенцията по храните не ми се е обаждал. Но в петък (2 август, бел.авт.) преди обяд ми се обади служителка от свинекомплекса в Голямо Враново. Помоли ме за оферта, направих й и я изпратих. В Голямо Враново нямат желание да загробват животни (до редакционното приключване на броя нямаше отговор от свинекомплекса по офертата).

– Ветеринарните власти обаче казват, че животните не трябва да се транспортират, защото вирусът на заразата може да се разпространи при превоза до екарисажа в Шумен?


– Ние имаме специализирани екарисажни коли. Те са буквално херметизирани, от тях не може нищо нито да влезе, нито да излезе – нито вирус, нито бактерия, нито молекула. В тези коли са прекарвани и животни с антракс, пък заразата не се разпространи.

– Казвате, че имаме два екарисажа, но вашият до сряда, 31 юли, бе затворен и сте водили дълги съдебни битки, за да го отворите. Защо се стигна дотук?

– Неправомерно ни затвориха. Дойдоха трима ветеринарни лекари, казаха – има проблеми с предприятието, написаха един протокол и ни забраниха дейността. Обжалвах първо пред Административния съд в Шумен, после пред ВАС и след 18 месеца стана ясно, че сме в правото си да работим. Това беше абсолютно поръчкова история заради мобилните инсинератори. Реално от нас се взе бизнес, за да се даде на инсинераторите.

– С какви конкретни причини ви затвориха екарисажа?

– В първия констативен протокол, който съставиха, беше записано – в помещение на тавана е намерена паяжина, в следващо помещение има олющена мазилка и в трето помещение са намерени неприбрани мръсни обувки. Може да ви се струва смешно, но това е записано в протокола.

– Какъв е капацитетът на вашия екарисаж и може ли да го сравните с инсинераторите?



– Нашият капацитет е унищожаване на 120 тона на денонощие. А инсинераторите са подали пред БАБХ капацитет 8 тона за 8 часа. Обаче това го направиха, за да избегнат една усложнена процедура по Закона за опазване на околната среда, който изисква при обработка на над 10 тона задължително да се премине през комплексно разрешително. Това е сложна процедура, подобна на ОВОС. В нея са фиксирани доста по-строги правила, по които си длъжен да работиш.

Според документите обаче, с които инсинераторите се отчитат пред агенцията по храните, те са изгорили мъртви животни, превишаващи четири пъти капацитета им. На практика се получават едни документални игрички, но парите от държавния бюджет се усвояват.

– Ако правилно ви разбирам, тези животни не са изгорени реално…



– Разбира се, че не са. Абсолютно всичко е съставено на хартия.


Източник: http://iconomist.bg


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат