Свързани новини

09.08.2019 09:20

Проф.Начев: Очакваше се Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци

Видян 1765 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше очаквано за специалистите. Жалко е, но не е изненадващо”. Това обяви в предаването Тази сутрин директорът на УМБАЛ Св. Екатерина проф. Генчо Начев.

След една конференция в Истанбул се приеха доста сериозни мерки срещу т. нар тарнасплантационен туризъм и търговия с органи, уточни той.

Проф. Начев не е оптимист, че други клиники в Европа ще приемат пациенти от България, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

Той поясни, че в България не са много хората, чакащи за белодробна трансплантация, но за всеки един това е трагедия: „18 души чакат за белодробна трансплантация в България, но на фона на много други заболявания, за които чакат 1000 или 5000 души това не е голяма бройка".

По думите му в началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация в България. Екипи от лекари ще бъдат обучавани в Австрия, първият ще замине след 15 септември тази година.

Директорът на болница „Св. Екатерина” коментира и проблема с малкото донорски ситуации у нас. „България е на едно от последните места по донорство и последните години не виждам напредък в това отношение. Нужна е по-добра координация и контрол”, смята проф. Начев.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец