Свързани новини

08.08.2019 16:08

МП: САЩ отговарят за закрилата на малтретираните българчета

Видян 1384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българчетата, отнети от американските си осиновители заради данни за домашно насилие, са граждани на САЩ и нашата страна не предявява претенции към тях. Това подчерта директорът на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” в правосъдното министерство Милена Първанова, предаде бТВ.



Процедурата по осиновяването е започнала през май 2011 г. и е завършила за около шест месеца. Движила се е по специален ред, тъй като едната от двете близначки, които тогава са били на седем години, била с умствена изостаналост. До момента на осиновяването децата били отглеждани в специализирани институции у нас.


Заради разследване на домашен тормоз в ареста са осиновителите – 56-годишният Марк Макгрегър и съпругата му Мелиса. Сигнал за децата подават съседи, след като забелязали едното момиче да се разхожда само и босо с окървавени крака. Освен това детето е било във видимо лошо състояние.


Първанова подчерта, че по време на задължителния двугодишен период по процедурата на осиновяване, България е получила всички доклади от социалния работник, който е наблюдавал двете момичета. Сигнали за промени в отношенията в семейството не са получавани.

Външното министерство на страната ни е изпратило писмо до консула на САЩ в България, за да разясни какви мерки са предприети по случая. Според Милена Първанова това е единственото, което може да направи българската държава, тъй като мониторинговият срок от 2 години вече е изтекъл и отговорността за защитата на децата е изцяло в ръцете на Америка.


От българското консулство в Чикаго до момента са установили, че децата са настанени на безопасно място, нямат наранявания и са под опеката на американските власти.


Като цяло международните осиновявания у нас намаляват, миналата година са били едва 290 на фона на 2014 г., когато са били 450, стана ясно от днешния брифинг в правосъдното министерство.

 

 

 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от