Свързани новини

08.08.2019 15:08

Шикерова: БАБХ е пазена и удобна агенция

Видян 2541 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е пазена и удобна агенция, вероятно защото носи приходи“. Това каза пред БНР журналистът Генка Шикерова, която пусна в YouTube разследване за това как и с кого БАБХ сключва договори за т.нар. „мобилни инсинератори“ за унищожаване на животински отпадъци. Те са неизползваеми в момент, в който страната ни се бори с епидемията от африканска чума по свинете.


„Най-озадачаващото е липсата на информация. Изчисленията, направени в разследването, са на база платени суми и договорената цена за обезвреждане на отпадък, защото от БАБХ смятат, че информацията, свързана с това какви пари ние, данъкоплатците, плащаме за обезвреждането на трупове, как се контролира този процес, изобщо какво работят в БАБХ, харчейки нашите пари от данъците, те смятат, че това не е информация от обществен интерес. Тази политика на БАБХ получава подкрепа от високо ниво, защото продължаваме да не я получаваме тази информация“, каза в предаването „12+4“ на БНР Генка Шикерова.


Тя подчерта, че ролята на журналистите е да бъдат критични към властта – „нещо, което продължава да не се разбира към този момент от хората, в чиито ръце е властта“.


„Това, че ще се стигне до тази криза, беше прогнозируемо. Това, че цялото това нещо ще бъде вкарано в обслужване на нечий политически интерес, също беше ясно предварително. Това, което се случва, е преминаване на граници. Доверието е категорично срутено“, подчерта Генка Шикерова.


Според нея основният проблем е в липсата на информация и в категоричния отказ от страна на институциите да осветляват действията си, както и да дават информация за това как харчат парите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.08.2019 06:10

    да се направи проверка от независим и да се види кой са със склячени договори Кой сложи часна фирма на капитан андреево и махнаха докторите

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп