Свързани новини

07.08.2019 14:26

Българите отново без достъп до белодробни трансплантации

Видян 2207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Австрия спира трансплантациите на чужденци и така Илияна Христова засега остава последната българка, трансплантирана с бял дроб във Виена. Чакащите след нея 18 души няма да имат този шанс. Новината потвърди за bTV изпълнителният директор на ИА  Медицински надзор Росен Иванов.


  Клиниката, с която страната ни има договор за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, спира да работи с чужденци. Причината е липса на капацитет и недостиг на донори, за да обслужва вътрешните нужди на страната.


Операцията на Христова беше първа за български пациент след 2-годишно прекъсване. Нуждаещите се и близките им многократно протестираха с искания здравните власти у нас да намерят алтернатива, като някои от чакащите междувременно починаха.

    Припомняме, че в началото на годината Здравното министерство и университетската болница във Виена подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията на бял дроб. В този период, когато се обучават специалисти, проф. Клепетко пое ангажимент всяка година по 5 български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да бъде извършена в клиниката на Виенската болница.


   Иванов посочи, че България води преговори с Германия и клиники в други европейски държави, но до този момент конкретен резултат няма. Това поставя под ново изпитание българите, чакащи за белодробна трансплантация.


   Такава операция към момента не се извършва в България и единствената надежда остава чужбина. Обучението зад граница на български лекари и сестри продължава.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион