Свързани новини

07.08.2019 12:01

Интернет пионер: НАП да заплати известяването през Търговския регистър заради теча на данни

Видян 2728 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проблемите около хакването на НАП не са един и два, а (много) повече. Какво да правим?“ предупреди в блога си Вени Марковски, ключова фигура от прохождането на интернет у нас и съосновател на първото Интернет общество, който днес е едно от утвърдените имена в световното IT пространство, предаде БНР.


Според Марковски проблемите са поне 3 - самият пробив, реакцията на НАП, използването на изтеклите данни:


„Всички са важни. Важно е да се знае, че се е случило. Важно е да се разбере как точно се е случило. Важно е да се вземат мерки да не се повтарят подобни изтичания на информация. Важно е да се научат държавните институции да знаят как да реагират в подобни случаи, защото тепърва ще има и други такива случаи. Колкото и да се защитават институтите, хакването на компютърни системи е непредотвратимо. И е важно да се знае какво може да се случи на хората, чиито данни са откраднати“, каза Марковски в интервю за БНР.


„Трябва да знаем, че медиите също са много сериозно отговорни за изтичането на информацията, тъй като се оказа, че когато човекът изпратил съобщението с връзка към уебсайта, на който са били поставени тези данни, за да могат медиите да ги свалят и да ги погледнат, този адрес е бил публикуван в телевизионните репортажи и съответно вече други хакери са ги видели“, припомни той в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и подчерта, че и прокуратурата е трябвало да заличи личните данни от публикуваните си материали.


„НАП трябва да предостави услуги на всеки български гражданин, чиито данни са във изтеклите масиви, да получава безплатна проверка на всичко, свързано с тези данни. Тя трябва да поеме заплащането на известяването през Търговския регистър, което е все пак някаква сума. Ако я умножите по 5 млн. души, ще се окаже, че са сериозни суми. Тя би трябвало да организира система за оповестяване, когато електронните адреси, ЕГН-та  и други лични данни изтекат в интернет“, убеден е Вени Марковски.


Той припомни, че и в САЩ е имало подобни пробив преди години и хакнатото държавното учреждение е наело частна фирма, която да извършва подобно оповестяване. 


Източник: БНР


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Гражданин 14.08.2019 01:42

    И защо само за Търговския регистър? А Кредитния регистър? Ами операции с личната карта? Помислете за хората, които нямат фирми = ние сме преобладаващо мнозинство.

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни