Свързани новини

07.08.2019 10:08

Пентагонът: Ислямска държава се възражда в Сирия

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Терористичната групировка Ислямска държава укрепва своите позиции в Ирак и е в процес на възраждане в Сирия. Това твърдение се съдържа в обнародван във вторник доклад на генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ, изготвящ редовните отчети за хода на операцията Непоколебима решимост, която се провежда в Ирак и Сирия от силите на оглавяваната от Вашингтон коалиция, предава ТАСС.
„Въпреки факта, че териториалният „халифат“ бе загубен, Ислямска държава укрепва възможностите си за бунтовнически действия в Ирак, а също така през това тримесечие е в процес на възраждане в Сирия“, се подчертава в документа. Докладът обхваща периода от 1 април 2019 година до 30 юни 2019 година. „Намаленото присъствие на силите на САЩ доведе до намаляване на подкрепата, с която разполагат силите на партньорите (на САЩ) в Сирия, точно в момент, когато им е необходима по-голяма подготовка и оборудване, за да отговорят на възраждането на „Ислямска държава“, отбелязва Глен Файн. „Поддържаните от САЩ имат ограничени възможности за удържане на освободените райони“, счита той.
По неговите думи, Ислямска държава проявява активност и в сирийския бежански лагер Ел Хол. „ИД, вероятно, работи за набирането на нови членове от редиците на големия брой вътрешно разселени лица, живеещи на територията на лагера“, подчертава генералният инспектор.
На 19 декември 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решение да започне изтегляне на войски от Сирия. Предполагаше се, че това ще се случи в рамките на 100 дни. На 10 февруари генерал Джоузеф Вотел, ръководител на централното командване на САЩ, заяви, че изтеглянето може да започне през следващите седмици, но ситуацията на място ще бъде решаващ фактор. Впоследствие висшите служители на Пентагона, според публикации в печата, всъщност убеждават американския лидер да преразгледа първоначалното решение и да остави част от американските сили в Сирия.


Източник: Фокус


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния