Свързани новини

06.08.2019 13:58

Мая: Справедливи обезщетения за всяко убито животно

Видян 1443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  "Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на африканската чума по свинете.


Като омбудсман бях призована от няколко места да се намеся в защита на дребните собственици. Наистина очаквах, че държавата ще си свърши работата, въпреки „проспания проблем“, но вместо това, напрежението ескалира с всеки изминал ден, заради неадекватната реакция на институциите. В същото време разпространението на заразата не спира, нараства лавинообразно, проблемът от Северна България се пренесе в Южна, а от вчера имаме регистриран първи случай на заразата и в Югозападна България. Недоумявам, толкова ли е трудно да се разбере, че хилядите стопани, които отглеждат свине в т.н. „заден двор“, го правят не за удоволствие, а за да оцеляват. Това е традиционен поминък и когато се посяга върху него, хората с основание се чувстват застрашени и готови да отстояват правата си. Недоволството им нараства заради безхаберието на държавата. Въпреки разясненията и обещанията за справяне с кризата, гражданите нямат доверие в институциите, съмняват се в необходимостта от крутите мерки, чувстват се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена.


Вместо бърза реакция и умни решения, трайното впечатление е, че се абдикира от борбата с чумата и се прехвърля изцяло отговорността върху собствениците, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие опасност от сериозни екологични щети.


Като омбудсман, призван да защитава интереса на гражданите, ще настоявам не просто да бъдат обеззаразени дворовете на пострадалите стопани, а хората да бъдат справедливо обезщетени и компенсирани за всяко убито животно и то със сума, достатъчна, за да възстановят поминъка си", написа омбудсманът Мая Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне