Свързани новини

06.08.2019 09:42

Германия: Възрастта на Кристалина не и пречи да стане шеф на МВФ

Видян 1255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Берлин не очаква възрастта на Кристалина Георгиева да ѝ попречи да заеме ръководния пост. Въпреки че според правилата на Международния валутен фонд управляващият директор не трябва да е навършил 65 години, съобщи говорителка на германското министерство на финансите, предаде БНР.

В петък правителствата на Европейския съюз избраха 65-годишната Георгиева за кандидат на блока за ръководител на МВФ след повече от 12 часа разговори. Тогава повечето държави-членки от ЕС подкрепиха г-жа Георгиева, въпреки че нейната кандидатура ще наложи промяна в правилата на МВФ, които изискват управляващият директор на фонда да бъде по-млад от 65 години, когато бъде назначен на този важен пост.

Русия ще подкрепи кандидатурата на представителката на България Кристалина Георгиева за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд. За това съобщава ТАСС, като цитира съобщение на сайта на руското министерство на финансите.

В него се посочва, че за първи път в 75-годишната история на фонда може да го оглави представител на страна, икономиката на която спада към "формиращите се пазари".

„Госпожа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист и високопрофесионален финансист. В ситуация на растящ протекционизъм в глобалната икономика, нейният опит за решаване на проблеми пред развитието ще бъде много полезен“, се казва още в съобщението на министерството на финансите на Русия.

ТАСС посочва, че вероятността за успех на кандидатурата ѝ е голяма, тъй като Европейският съюз, който я номинира, има квота от 44 процента от гласовете в Международния валутен фонд. А на българката ще са достатъчни и 50 процента плюс един глас.


 Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби