Свързани новини

03.08.2019 09:01

Стопани на бунт срещу умъртвяването на прасетата

Видян 2853 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължава недоволството на различни места в страната заради превантивните мерки срещу африканската чума по свинете. Вчера изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса, предаде БНР.


Отсрочка до 11 август получиха в Пазарджишка област, където премиерът Бойко Борисов разговаря с протестиращи кметове на села. Той обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони в страната. Средствата ще се изразходват за дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животни.


„С тези 300 лв., които ще дадем на двор, ще направят дезинфекции, ще им остане, ще им дадат и други прасета. Чума е, не ни е споходило нещо хубаво, чума е дошла. По-малко зло е, ще се измъкнем, дай Боже сравнително… да компенсираме хората“, каза Борисов на срещата.


Премиерът Борисов призова кметовете да убеждават хората: „Идете, говорете, кажете – да се усвои месото, това, което има“.


Според Бойко Борисов свинекомплексите ще снабдят частните стопани с прасета при новото зареждане.


Обещанията на премиера не бяха приети от протестиращи в Сливенско, които останаха през цялата нощ на пътя Сливен - Ямбол край село Крушаре. Пътят продължава да бъде затворен заради протеста срещу избиването на домашни прасета.


Протестиращите блокираха пътя вчера след 17,30 часа и решиха, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им, а именно отмяната на заповедта на Министерство на земеделието.


Около 30 души са останали на пътя цяла нощ, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Според нея хората, който са си тръгнали от мястото на блокадата, след това не са допускани от полицията. Тя твърди, че по посока Ямбол, на входа на автомагистрала „Тракия“ полицията  не допуска да преминава никой, както и в посока към село Крушаре от към Сливен. Според нея в района влизат само хора, които могат да докажат регистрация, че живеят в селото, а движението се  пренасочвало в друга посока. Към момента от полицията няма кой да потвърди тази информация.


Протестът в село Крушаре продължава и пътя към автомагистрала „Тракия“ остава блокиран.


На протест срещу умъртвяването на животните и унищожаването на поминъка на дребните стопани излязоха и стопани от ямболското село Тенево, които настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.


Снимка: Стоян Радев



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата